Wandeling Meerssen nog schrijven!

Met zijn tweeën maakten we deze zondag een korte wandeling in de omgeving van Meerssen. We volgden wandeling nummer 46 van 6,4 kilometer van de website wandelgidszuidlimburg.com. De auto werd geparkeerd bij de gratis parking aan de Gansbaan op een steenworp afstand van de Basiliek van Meerssen. De wandeling begon bij de basiliek van het Heilig Sacrament die we eerst bekeken van de buitenkant. De prachtige glas-in-lood ramen werden ontworpen door Charles Eyk, een bekende nederlandse kunstenaar die werd geboren in Meerssen. Hij was van eenvoudige komaf en werd geboren in een gezin van veertien kinderen. Zijn grote passie was tekenen en door zijn ouders wordt hij naar aardewerkfabriek ” ceramique” gestuurd, waar hij kopjes en schoteltje decoreerde. Uiteindelijk gaat hij een oplieing volgen aan de Rijksacademie voor Beeldende kunst in Amsterdam. Hier wordt hij geïnspireerd door wand -en glasschilderkunst. De basiliek werd in 1938 door paus Pius XI tot basilica minor verheven. Het is gebouwd in Maasgotiek en geldt als hoogtepunt van deze stijl in Nederland. Het is een bijzonder mooi gebouw in ieder geval. Voor de kerk stond een kerststal die we tijdens deze wandeling nog wel vaker tegen gingen komen. We kwamen langs de Vredeskapel (Koningin des Vredes). Deze kapel werd in 1941 gebouwd naar aanleiding van een belofte die in de tweede wereldoorlog was gedaan. Als er bij mobilisatie geen slachtoffers in Meerssen zouden vallen, werd beloofd dat er een kapel ter ere van Maria zou worden gebouwd. Daarna liepen we een stuk door de bebouwing van Meerssen. Bij de Korte Raarweg stond ons een pittig klimmetje te wachten. Bovenaan de berg kwamen we uit in het gehucht Raar. Bij een Mariakappeltje bleven we even staan bij een kerststalletje met muziek. De kerststal laat een voorstelling zien van de geboorte van Jezus die volgens traditie in een stal werd geboren. Jozef, Maria, het kindeke Jezus, de herders, de Wijzen uit het Oosten en de dieren waren allemaal aanwezig.  We staken de weg over en liepen de Visweg af naar beneden. Hiervandaan hadden we een prachtig uitzicht over het Maasdal. Blijkbaar liepen we te ver door want ineens klopte de omschrijving niet meer. We liepen een stuk terug en namen een binnendoor pad. Het was hier wel wat drukker met wandelaars maar op zich viel het nog best mee. We staken de Watervalderbeek over. Deze beek ontspringt in het bos van Waterval en door allerlei bronnetjes in het bos werd het een kabbelend beekje en stroom samen met de Vliekerwaterlossing in Meerssen en mondt dan uiteindelijk uit in de Geul. We pikten de route weer op en gingen bergop het bos in. Een klein klimmetje bracht ons bij Domein de Wijngaardsberg. Het is een van de oudste wijngronden van Nederland. Het vermoeden bestaat dat hier al sinds de Romeinse tijd wijn werd verbouwd op de hellingen van de Wijngaardsberg. Het werd enige tijd verboden door de komst van de fransen maar in 2002 werd de oude traditie weer opgepakt. Hoeve Wijngaardsberg is een monumentale kasteelboerderij en hiervandaan hadden we een prachtig uitzicht. We passeerden de hoeve en kregen zo uitzicht op de andere kant. In de verte zagen we de kerktoren van de Catharinakerk in Ulestraten liggen. We volgden een smal pad en passeerden net voor het Vliekerbos nog twee mergel pilaren. We volgen het bospad naar beneden en lopen over een paar vlonderpaden. In de verte zagen we kasteel Vliek liggen. Het herenhuis/kasteelhoeve werd gebouwd in Lodewijk XIV stijl en dateert uit 1725. Voor die tijd was het kasteel ook wel bekend onder de naam Huize Dael. Na een mooi stuk lopen door het bos verlaten we het domein en lopen we een flink stuk langs de doorgaande weg.  We komen in het centrum nog langs het huis van de bekende Nederlandse voetballer en trainer Mark van Bommel, een synagoge en een mooi monumentaal herenhuis Zuiderhof, de voormalige burgemeesterswoning (1905). We lopen de basiliek voorbij en komen weer uit bij de auto. Ondertussen is het al schemerig geworden en zo laat was het helemaal nog niet.Thuis kropen we lekker op de bank om ons op te warmen met een kop thee en koffie. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *