Straattheater op de Noorderbrug

Samen met de familie Vrijhoeven gingen wij aan het begin van de avond een hapje eten bij eetcafé De Sjans. Het is café is gelegen aan de rand van de Sint Pietersberg. Er was een tafel binnen gereserveerd maar het was zo’n mooi weer dat we een tafel buiten op het terras vroegen. Er stond allerlei lekkers op de menukaart en ik ging voor de mosselen. Verder werd er nog zuurvlees, salade Val Dieu kaas en wildgerechten besteld.

We kletsen een tijdje en het duurde niet al te lang totdat het eten geserveerd werd. Jummie, de mosselen smaakten goed. Al het eten was zeer smakelijk. We kregen ook nog ijs als toetje dus extra smullen. We bleven niet al te lang na tafelen want wij wilden naar een openluchtvoorstelling op de Noorderbrug.

De bekende Noorderbrug waar dagelijks meer dan 50.000 auto’s overheen rijden, wordt verbouwd. Om het verkeer beter te laten doorstromen en een nieuwe afrit te maken aan de westzijde van de Maas, is de brug al een aantal weken gesloten voor het verkeer. Voor bouwer Strukton, de projectorganisatie de Noorderbrug en Festival Cultura Nova, een eenmalige mogelijkheid om iets speciaals te kunnen organiseren op de afgesloten brug.

Op het deel van de brug die gesloopt zal worden vond een buitenvoorstelling plaats. Er zou maar beperkte toegang tot de brug zijn, vol is vol, dus we wilden op tijd aanwezig zijn. Nou, wij waren niet de enigen, volgens mij, dacht half Maastricht en alle aanwezige toeristen dat ook. De wachtrij om de brug op te komen was enorm. We sloten heel even aan maar hadden vrij snel in de gaten dat het onbegonnen werk was om op de brug te komen.

We keerden teleurgesteld om en besloten terug te lopen naar de fiets. We liepen net onder het viaduct door toen we zagen dat er toeschouwers door de artiesteningang de brug op liepen. We volgden de meute en klommen een stukje heuvel op en over het hek en liepen zo de brug op. Niet helemaal netjes en volgens de regels maar goed.

We zochten een plaatsje op de brug en keken alvast naar de kleine theaterstukjes die werden opgevoerd. Voor de straattheater act op de brug werkten Theater Titanick en Les Plasticiens Volants samen. Theater Titanick is een Duits gezelschap dat in rijdende objecten voorbij komt in de openluchtvoorstelling “Firebirds”. Les Palasticiens Volants is een Frans gezelschap met opblaasbare figuren.

Het spektakel begon toen het schemerig begon te worden. De parade trok langzaam voorbij en we keken met open monden. De piloten zochten op hun vliegende Madmax-achtige machines hun weg langs het publiek. De piloten doen pogingen om op te stijgen en worden omringd door vuur en rookwolken. De grote opblaasbare marionetten zweefden door de lucht, aangestuurd door verschillende acteurs.

De figuren onder andere, een soort vis, een slang en T-rex bewogen, dansten en renden door het publiek. De T-rex was verbazingwekkend echt om te zien. Het was een uniek schouwspel, heel erg gaaf om te zien. We hadden het geluk dat we een plek hadden op het midden van de brug en we zagen de parade van twee kanten, geweldig.

Na afloop liepen we de brug af en werden we nog getrakteerd op een vuurwerkshow. Hier mee werd symbolisch afscheid genomen van de oude brug en kan morgen de nieuwe brug in gebruik genomen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *