Space Expo

We moesten er even een flink stuk voor rijden maar het was meer dan de moeite waard. We bezochten de Space Expo in Noordwijk. Het is het officiële bezoekerscentrum van de Nederlandse vestiging van ESA (European Space Agency). Hier is van alles te zien en te leren over de ruimtevaart. We leerden eerst over verre planeten en het Melkwegstelsel.

Zo kwamen we er achter hoe zwaartekracht werkt en wat een zwart gat is. We vervolgden onze tocht langs de tentoonstelling en kwamen veel te weten over de geschiedenis van de ruimtevaart.  Er waren veel foto’s en ook attributen tentoongesteld. Zo zagen we de Soyuz capsule waar de Nederlandse astronaut André Kuipers mee naar het ISS ruimtestation ging om daar onderzoek te doen.

Samen met een Rus en een Amerikaan vertrok hij eind 2011 in diezelfde capsule die bovenop de raket zat en keerde hij ruim een half jaar later hier ook weer in terug op aarde. De Soyuz landde hangend aan een parachute en zwart geblakerd door de wrijving van de atmosfeer op de steppe van Kazachstan. Op het einde stond nog een simulator van een Soyux capsule.

In de Soyux capsule simulator

Wij gingen erin en konden zo ervaren hoe het is om in de kleine capsule te zitten en de ruimte in te worden gelanceerd. Het was vooral heel veel trillen in de stoel en een harde landing.


We kregen allebei een stoer astronauten diploma!

Tijdens de tentoonstelling hadden we ook een speurtocht gedaan en hadden we vragen op moeten lossen. Na afloop konden we het formulier inleveren en kregen wij ons astronauten diploma. Toen we buiten kwamen was het aan het regenen dus een strandwandeling zat er helaas niet in. We reden daarom terug naar huis en waren rond etenstijd weer daar. Op zich ook niet erg want morgen moeten we ook weer naar school.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *