O-soto-gari

Er was een speciale training bij de Budoclub. Het was pappa en mammadag! Dit betekent dat je één van je ouders mee mocht nemen en zij mee mochten trainen. Mamma had vandaag haar ouderschapsverlofdag en was de gelukkige om met mij de dojo in te gaan. Als eerste leerden onze pappa’s en mamma’s termen zoals “Sensei ni ree”, het groeten naar de leraar, “Hajime” dat beginnen betekent en “Matte” dat betekent stoppen.

We deden een warming up en daarna kon het echte judowerk beginnen. Samen met onze pappa’s en mamma’s oefenden we op verschillende judoworpen – en grepen. Ook leerden we hoe wij veilig op de mat moeten vallen met een hele harde klap zonder dat het pijn doet. Je kunt naar achteren vallen en op de zij. Als we naar voor vallen maken we een soort van  koprol maar dan meer over je zij.

Ook leerden we enkele houdgrepen waarbij je niet veel kracht hoeft te gebruiken maar je judomaatje kan dan niet wegkomen. Dat was erg leuk om met mamma te oefenen, haha. De worp die we uitgebreid oefenden was de O soto gari, beter te onthouden als de “oh zo daar gaat ‘ie”. Om O-soto-gari uit te voeren ga je recht voor je tegenstander staan. Vervolgens neem je de tegenstander met je rechterarm bij zijn kraag, en met je linkerarm neem je zijn mouw bij zijn elleboog. Je tegenstander neemt jou op dezelfde manier vast. Dit is hoe je elke staande worp begint. Vervolgens zet je je linkervoet stevig naast zijn rechtervoet. Met je schouder en armen zorg je dat je tegenstander al een beetje uit balans is, en helemaal steunt op zijn rechtervoet. Je rechtervoet zwaai je daarna recht omhoog tussen zijn rechtervoet en jou linkervoet door. Vervolgens maai je vlot met je rechterbeen zijn rechterbeen weg. De tegenstander belandt dan op de grond en als je het goed doet, kun je hem of haar in de  houdgreep nemen.

Ik had de grootste lol om dit met mamma te doen. Ik bleef maar lachen en enthousiast mijn worpen uitvoeren. Helaas ging de trainingstijd veel te snel om en was het alweer half zeven en tijd om op te houden. Het was een hele leuke les. Mamma zal morgen wel spierpijn hebben hihi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *