Centraal Europa: Dag 17; Barok Eger

We hadden vandaag geen uitgebreid programma. Mamma moest in de ochtend eerst twee wasjes in de wasmachine doen. Pas toen dat klaar was liepen we naar het centrum van Eger om lekker te gaan lunchen. Tijdens onze wandeling naar het centrum kwamen we langs de Basiliek van Eger. Het is de op één na grootste basiliek van Hongarije. De basiliek werd in 1831 – 1836 in korte tijd gebouwd in classicistische stijl.


De twee heilige boontjes waren onder de indruk.

We namen een kijkje in deze prachtige kathedraal en voelden ons echte heilige boontjes toen we in de kerkbanken zaten. We liepen verder en gingen bij een van de vele restaurantjes in het centrum zitten. Ronac en ik bestelden een wrap, mamma uiensoep en pappa nam goulashsoep. De ober had het verkeerd begrepen en bracht maar één wrap in plaats van twee. Ik moest dus nog eventjes wachten.

In de tussentijd snoepte ik lekker mee van de soepen. Goulash, in het Hongaars Gulyás, is wereldbekend en dé Hongaarse specialiteit. De originele goulash is een soep. De ingedikte variant die wij kennen is een vleesstoofpot en heet in het Hongaars Pörkölt. De soep wordt bereidt in een grote ketel (bogrács) die boven een houtvuur wordt gehangen. De uiensoep van mamma werd geserveerd in een hardgebakken brood. De uiensoep lost de binnenkant van het brood op en zo krijg je een zacht uienbroodje om op te eten. Gelukkig had ik nog plaats over voor de heerlijk wrap die na 15 minuten alsnog werd geserveerd.

Na de lunch liepen we verder door het centrum. Overal zagen we mooie barokke gebouwen. De barok is de architectuurstroming die gedurende de 17e en het begin van de 18e eeuw bloeide. De bouwstijl is weelderig en met veel versieringen. Bij de bouw werden veel ornamenten en decoraties van marmer en dure soorten hout gebuikt. Het draait in deze bouwstijl voornamelijk om pracht en praal.

In het hart van de stad ligt het Dobóplein. De sfeer van het plein wordt bepaald door de uitstraling van de Minorieten-kerk en het grote standbeeld van István Dobó, de kapitein en verdediger van de burcht tijdens de aanval van de Turken in 1552. Op het plein was ook een fontein waar je doorheen kon rennen. De kunst is natuurlijk om dit te doen zonder nat te worden. Ik bleef redelijk droog maar Ronac kwam er helemaal nat uit. We hadden veel lol en wisten van geen ophouden. We liepen verder in de richting van Egri Vár, de burcht van Eger.

We wilden het graag bezoeken maar zagen dat er vanaf morgen een festival zou beginnen. Na wat informatie te hebben gekregen bij de kassa, besloten we om hier morgen nog een dag extra te blijven en dan het festival te bezoeken. We liepen verder door het centrum en kwamen uit bij de overdekte fruit- en groentemarkt. Overal zagen we soorten paprika wat het belangrijkste kruid en ingrediënt is in de Hongaarse keuken. Oorspronkelijk komt de paprika uit Midden-Amerika en is deze door de Spanjaarden naar Europa gebracht.

Via Italië werd de paprikaplant vervoerd naar Turkije, de Balkan en Hongarije. In Hongarije kreeg de paprika haar naam. De paprika wordt gekweekt in verschillende kleurvariaties, vormen, grootte en scherpte (pittigheid). We zagen de bekende rood, geel, oranje en groene varianten maar er waren ook witte, bruine en paarse varianten te vinden op de markt.


Een slush hoort er natuurlijk ook bij, lekker fris!

Tijdens het groeien is de paprika groen, paars, bruin of wit. Tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel, bruin of oranje. De smaak van de paprika verandert ook tijdens het rijpen. Rijpe paprika’s zijn zoet terwijl onrijpe paprika’s eerder kruidig met een bittere smaak zijn. We kochten wat paprika’s, groenten en fruit. Bij een andere winkel kochten we een pan zodat we deze avond in de gezamenlijke keuken op de camping zelf een pasta konden maken.


Ronac was niet bang voor de rare snuiters en wilde graag met ze op de foto.

Op de terugweg kwamen we op het Dobóplein nog mannen in klederdracht tegen. Zij waren reclame aan het maken voor het festival dat dit weekend in Eger plaats zou vinden. We liepen op ons gemak terug naar de camping. Wij speelden lekker even op het grasveld terwijl mamma een snelle pasta klaarmaakte in de keuken. We aten aan een van de picknicktafels in de keuken omdat het licht begon te regenen. Na het eten belden we via What’s App met oma Margriet. Zij vierde vandaag haar verjaardag en wij zongen haar toe via de telefoon. In de avond keken wij een filmpje in de tent want met regen valt er buiten niet veel te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *