Robinson Crusoe

Wat sliepen wij allemaal heerlijk deze nacht zeg! De rust en de ruisende zee op de achtergrond maakt ons allemaal ontspannen. Het koelde in de nacht wel wat af maar met een extra vest en handdoek over ons heen hadden we het niet koud. Ook hadden we wat ongenodigde gasten in de hut zoals een gekko en heremietkreeftjes en krabben in de badkamer. We plensden wat water uit de mandibak over ons heen en trokken na deze verfrissende douche direct onze zwembroek aan.


Ik ging gewapend met mijn duikbril en snorkel het water in. Er is aardig wat koraal en genoeg te zien onderwater. Je bent in een hele nieuwe wereld en bekijkt het onderwaterleven door je duikbril. Je kunt bij het snorkelen vinnen, ook wel flippers genoemd, gebruiken maar dit hoeft niet. Omdat wij “licht” reizen hadden wij geen plaats om vinnen mee te nemen. Het rif voor de kust is zich nog aan het herstellen van een aardbeving die een aantal jaren geleden heeft plaats gevonden. Er was veel koraal verwoest maar gelukkig is het opnieuw aan het aangroeien en er was genoeg te zien. Koraal lijkt op een witte steen met gleufjes, sterretjes en gaatjes. Eens werd gedacht dat koraal uit planten bestond maar nu weet men dat het een kolonie van zeer kleine diertjes betreft die koraalpoliepen heten. De meeste poliepen zijn nog geen 2,5 centimeter in doorsnede. Koralen die zich vertakken zijn harde koralen, omdat ze een kalkskelet hebben. Hun felle kleuren worden veroorzaakt door de aanwezigheid van samenlevende algen die in het lichaamsweefsel van het koraal leven en het grootste deel van het voedsel maken dat het koraal nodig heeft te overleven.


De vorm hangt af van het soort koraal en van de plaats waar het groeit. Ik zag koraal in verschillende kleuren van geel, groen, bruin en lichtrood. Een groep verschillende koralen bij elkaar noemen we een rif. Koraalriffen zijn misschien wel de mooiste gebieden van de wereld. Het zit vol leven in de prachtigste vormen en kleuren. Koraalriffen groeien alleen in warme, ondiepe tropische zeeën meestal rond de evenaar en daar ligt precies Indonesië. Tussen de middag gingen we eten en maakte Aldi voor ons een overheerlijke vegetarische groentecurry.


In de middag gingen we opnieuw de zee in en we kregen er geen genoeg van. We relaxten nog en we brachten tijd door met lezen en tekeningen maken. We zagen helemaal niemand meer behalve af en toe een visser of een lokaal kindje. Werkelijk het toppunt van ontspannen en het “alleen op de wereld gevoel”. In de avond gingen we gezellig kaarten en kwartetten terwijl we wachtten op ons eten.


Pappa en mamma hadden een lokale specialiteit van aardappelen met specerijen besteld en dit had veel tijd nodig om klaar te maken. Wij namen een noodlesoup. Maar ook dit duurde nog even. Aldi maakt alles vers en zonder pakjes dus moet het even pruttelen tot de smaken zijn ingetrokken. Iedere keer weer weet hij een feestmaal voor te zetten en het was ook nu weer smullen. Wat kan deze man koken. Voor mij is hij een echte top chef! Het gerecht van pappa en mamma had bijna twee uur tijd nodig voor het klaar was maar het was het wachten meer dan waard. In de avond mochten we natuurlijk nog Raveleijn kijken voordat we onze ogen dicht deden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *