Dag 6; Øyer; Hunderfossen

Om 8:15 uur werd ik wakker en besloot ik om ieder te wekken. Luid riep ik “wakker worden, opstaan allemaal”. Al snel stonden we op om ons te wassen in een van de badkamers van het sanitairgebouw en ons aan te kleden. Natuurlijk begonnen we dag met een lekker stuk Noors brood zodat we genoeg energie hadden voor de eerste uren. Het werd een echte dag voor Keyro en mij. We reden 7 kilometer terug in de richting van Lillehammer om het familiepark Hunderfossen te bezoeken. Het is een attractiepark met attracties voor verschillende leeftijden.

De entreeprijs is hoog en voor de parkeerplaats moest ook nog betaald worden. In Hunderfossen staan een aantal traditionele Noorse sprookjes centraal en bij binnenkomst zagen we meteen de 14 meter hoge trol van het park. In de grot onder de trol zagen we verschillende Noorse sprookjes uitgebeeld. In vele sprookjes kwamen de trollen terug. Trollen zijn wezens uit fabels en mythes. Ze wonen in donkere bossen, grotten en woeste bergen van Noord Europa, vooral Noorwegen, Zweden, Denemarken en Zuid Duitsland. In Noorwegen is troll een andere naam voor jötunn of jötnar, dit zijn reuzen uit de oertijd. Over trollen wordt gezegd dat ze reusachtig groot, lelijk, sterk, traag en niet al te slim zijn. Ze behoren tot de familie van de elfen en kabouters. Trollen kunnen alleen uit hun schuilplaatsen na zonsondergang en verdwijnen weer voordat de ochtendzon aan de hemel verschijnt. Trollen die vergeten zich te verbergen bij zonsopgang verstenen en vormen een geheel met rotsen.

Af en toe vond ik de sprookjes een beetje eng uitgebeeld maar al snel wist ik dat het maar fabeltjes zijn en ze niet echt bestaan. Daarna brachten we tijd door bij het leuke kikkerorkest, de klimvulkaan en de Volvo minigravers. De attracties liet ik een beetje links liggen en daar ging ik niet in. Uiteindelijk ging ik wel in de mini trein en keek ik toe hoe Keyro in een Vikingschip en in een coole achtbaan ging. Keyro en pappa gingen naar een expositie over het opwekken van energie en ik ging met mamma naar een zandbak waar je botten van een draak op kon graven.


Tussen de middag aten we een hamburger met frietjes. Ik was even boos op mamma omdat ik geen cola kreeg maar de keuze had uit sinas of appelsap. Ik bleef een tijd mokken maar besloot om toch te gaan eten voordat het allemaal koud zou worden. Na het eten begon er een donkere lucht aan te komen en gingen we naar het Eventyrslottet (avonturenslot). We stonden twintig minuten in de rij voordat we plaats konden nemen in een soort karretjes. We reden door het slot en kwamen langs beeltenissen van diverse Noorse sprookjes. We hadden audiobegeleiding in het Engels zodat we er na vertaling van pappa en mamma meer van begrepen.

Vervolgens ging ik naar de autorijschool van Shell. Ik kreeg instructie over het besturen van een auto en de verkeersregels. Het was allemaal in het Noors en ik begreep er niet veel van. Uiteindelijk moesten we een aantal rondjes rijden over een parcours. Ik moest me houden aan de verkeersregels, netjes wachten bij het stoplicht en zebrapad, de auto door de wasstraat rijden en natuurlijk tanken! Pappa en mamma dachten dat ik na één rondje rijden al ging stoppen maar ik ging gewoon tanken, haha. Het tanken vond ik zelfs zo leuk dat ik dat gewoon twee keer deed. Aan het einde van de rit bleek ik geslaagd te zijn en kreeg ik mijn kinderrijbewijs.

We gingen ook nog naar de 4D film van Den Lille Prinsen. We kregen een brilletje op om tijdens de film meer diepte te zien. De film ging over een jongetje die een spannend avontuur beleeft. Tijdens de film waren er effecten zoals wind, water en licht. Jammer dat het ook weer in het Noors was. Aan het einde van de dag klaarde het weer wat op en kwam het zonnetje tevoorschijn. Het was warm genoeg en we konden nog een duik nemen in het leuke zwembad.

Ik bleef in het kinderbad en Keyro verkende de survivalbaan in het grote bad. Na het zwemmen kregen we een lekker ijsje en liepen we in de richting van de uitgang omdat het park zou gaan sluiten. Keyro en pappa gingen op de valreep nog in een stroomversnelling met raftbootjes. We liepen daarna naar de auto. Ik stapte in en wilde de deur dichtmaken maar kwam met mijn vingers klem te zitten tussen de deur. Au, wat deed dat ontzettend pijn. Gelukkig kreeg ik er een snoepje op en trok de pijn langzaam weg. Op de camping speelden we nog lekker buiten op het grasveld voor onze kampeerhut. We aten vanavond makkelijk een kant en klaar noodlesoepje omdat we laat in de middag hadden gegeten. Vanavond werden de spullen ook weer ingepakt want morgen reizen we verder in de richting van Oppdal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *