Dag 3; Halden; Oldtidsveien

Na een warme en plakkerige nacht werd ik om de klok van 08:10 uur wakker. Ik klom uit mijn bed en ging gezellig bij mamma liggen. Samen wachtten we tot Keyro en pappa ook wakker werden. We liepen om de beurt naar de wasruimte om onze tanden te poetsen, te wassen en een plasje te doen. We aten deze morgen Kellogg’s als ontbijt en deden het rustig aan. Rond 10:30 uur vertrokken we in de richting van Fredrikstad. We reden eerst in de richting van Skejeberg waar de Oldtidsveien, de weg van de oudheid, begint. In de omgeving langs deze weg zijn in de prehistorische tijd rotstekeningen gemaakt.


Wij stopten bij de archeologische vindplaats van Fra Begbyfeltet De vindplaats lag verscholen tussen de weilanden en een groep bomen. Ik besloot vandaag de leider te zijn en iedereen moest mij volgen. Als snel zagen we de circa 5000 jaar oude tekeningen uitgehakt in de rotsen. De tekeningen waren ingekleurd met rode verf om ze beter zichtbaar te maken. De betekenissen zijn niet helemaal duidelijk en ook niet waarom ze zijn gemaakt. Op de tekeningen stonden onder andere schepen en dierenfiguren. We liepen verder via vlonders en zagen nog meer tekeningen.

We kwamen op een stukje open vlakte waar een grote boom stond waar we in konden klimmen. Ook hing er in de andere boom een schommel. Keyro ging op de schommel zitten en ik duwde hem. Terwijl pappa en mamma nog wat informatie lazen op de borden vonden Keyro en ik een put met water er in. We pakten een stok om in de put te roeren. Volgens pappa was het een trollenpot en roerden we in de trollensoep. Pappa met zijn rare ideeën en grote fantasieën.

Na deze korte en leuke wandeling reden we door naar het historische centrum van Fredrikstad. We parkeerden de auto net buiten het centrum op een parkeerplaats van een zwembad. Er stonden geen duidelijke borden en geen parkeerautomaat. Pappa en mamma gingen er maar vanuit dat het gratis parkeren was al was mamma toch een beetje zenuwachtig en bang dat we misschien een parkeerboete zouden krijgen. Nog geen vijftig meter verder was een grote betaalde toeristen parkeerplaats maar we lieten de auto toch daar staan. Te voet liepen we naar “Gamlebyen”, de oude stad. We kwamen langs een glasblazerij en namen binnen een kijkje. We zagen hoe op de traditionele manier glas wordt geblazen. Voor deze ambacht moet je een moeilijk techniek beheersen en heb je een hoop geduld nodig. De voorwerpen werden gemaakt door lucht te blazen in roodgloeiend vloeibaar gemaakt glas. Door te blijven draaien aan de buis krijgt het glas een bepaalde vorm. Het was interessant om te zien.

We vervolgden onze wandeling door de oude vestingstad. Fredrikstad ligt aan het Oslofjord en aan de monding van de langste rivier van Noorwegen, de Glåma. De stad ligt 30 kilometer van Zweden en werd gesticht door Koning Fredrik II om de bewoners te beschermen tegen de Zweden. De Gamlebyen werd beschermd door stadsmuren en vestinggrachten.

Langs het water bleek een festival aan de gang te zijn. Het bleek te gaan om de Internationale Tall Ships Race. Dit jaar waren er 65 historische en moderne Tall Ships uit 1

5 landen vertrokken uit het Nederlandse Harlingen (Friesland) voor de zeiltocht. Een maand lang gaan de schepen een sportieve strijd met elkaar aan. De eerste haven die de Tall Ships aan doen was Fredrikstad en daar lagen de schepen nu voor anker. Het was een prachtig gezicht al die schepen en het zorgde voor feestelijke festiviteiten die zich vooral aan de overkant in het nieuwe gedeelte van Fredrikstad afspeelden. Ik wilde daar graag naar toe maar er stond en flinke wachtrij voor de veerboot en daar hadden de anderen geen zin in.

Je kon ook aan boord gaan van diverse schepen voor bezichtiging maar dat wilden wij niet. We hadden ondertussen flinke honger gekregen en wilden liever iets gaan eten. Bij een klein café/restaurantje bestelden we drie hamburgers en een hotdog voor pappa. Wij kregen een braincooler (wij kennen het als Slush Puppie). Het bestaat uit een mengsel van bevroren water met siroop. Het ijs wordt vermalen waarna je het met een rietje op kunt drinken. Na het eten liepen we nog over een mooi plein en bezochten we een oud kerkje. We keerden terug naar de auto en hadden gelukkig geen boete maar wel flink wat Kronen parkeergeld uitgespaard. Op de terugweg stopten we bij een archeologisch vindplaats waar we oude grafheuvels en grafcirkels zagen. Er stonden grote grijze stenen, ook wel monolieten genoemd in een kring om de grafheuvel. Hier werden in de oudheid mensen begraven en was dit hun laatste rustplaats. Ik had totaal geen zin om te lopen en was een beetje dwars. Pappa bedacht een spelletje om mij te laten lopen. Mamma was vooruit gelopen en we speelden soldaatje om haar te overmeesteren.

Keyro en ik verstopten ons achter de stenen zodat mamma ons niet zou zien. Uiteindelijk kreeg zij flink de schrik te pakken toen ze ons niet zag. Met veel gegiechel hadden wij ons verstopt achter een monoliet en sprongen toen te voorschijn: gefopt! De terugweg naar Halden reden we via de snelweg en daar gingen we langs bij de supermarkt Coop. De prijzen hier in Noorwegen zijn gemiddeld twee tot drie keer zo veel dan in Nederland. Zo betaal je voor een heel brood bijvoorbeeld NOK 30 = € 3,50 en zagen wij een doosje aardbeien voor NOK 90 = € 11,00. Wij zijn gelukkig slim geweest en hebben ook het een en ander aan boodschappen uit Nederland mee genomen. We kochten de dingen die we nodig hadden en keerden terug naar onze hytter bij de fredriksten Camping.

Terwijl pappa en mamma het avondeten gingen bereiden speelden wij met Mathijs onze nieuwe overbuurjongen. We gingen samen voetballen en wat rondhangen. Ondanks dat Mathijs al dertien jaar oud is, hadden wij allebei meteen een leuke klik. Al snel hoorden we dat hij dezelfde route deed als ons en we hem nog wel een paar keer tegen zouden komen op andere campings. Ons avondmaal bestond vandaag uit fajijtas met kip, courgette, maïs, kidneybonen en guacamole. De afwas lieten we deze keer aan mamma over en we speelden nog een lange tijd buiten. Het wordt hier veel later donker dan in Nederland dus dat is een groot voordeel. Morgen gaan we deze camping verlaten om verder te rijden in de richting van Lillehammer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *