Dierenpark Planckendael

Met onze jaarkaart van Gaia park konden we gratis de dierentuin Planckendael of de Zoo Antwerpen bezoeken. Wij hadden besloten om een bezoek te brengen aan Planckendael nabij Mechelen in België. Waarschijnlijk was Planckendael van oorsprong een Romeinse nederzetting. In 1956 werd het gekocht en werd het landgoed met name gebruikt als buitenverblijf voor de Antwerpse Zoo. Sinds 1985 werd het uitgebouwd als volwaardig dierenpark. Planckendael bleek verdeeld te zijn in vijf continenten: Europa, Afrika, Oceanië, Azië en Amerika.

We begonnen met de verkenning van het dierenpark in het continent Azië. In een tropische kas was een heus stukje Aziatisch regenwoud en compleet jungledorp met een waterval aangelegd. In de kas zagen we veel vogels waaronder de prachtig felgekleurde lori’s, een neushoornvogel, gibbons en de tijgerpython. In het buitengebiedzagen we Indische leeuwen, kamelen, wisenten en przewalskipaarden. Middenin het Azië gedeelte klommen we via de spinnenwebben onze weg naar boven in het lindenbos. We wandelden zo op veertien meter hoogte door de boomtoppen.

Natuurlijk mocht een kijkje aan de Indische olifantentempel van de Aziatische olifanten niet ontbreken. Het verblijf ziet er uit als de Koninklijke olifantenstallen van India. Er zijn vijf vrouwtjes en één mannetje aanwezig. De Aziatische olifant wordt met uitsterven bedreigd dit komt voornamelijk door versnippering van hun leefgebied, ivoorjacht en concurrentie met de lokale bevolking. We liepen vervolgens een nieuwe route in de richting van het Europa gedeelte. Hier zagen we Europese dieren die je zelden in het wild ziet. We zagen een das en vos van wel heel erg dichtbij.

We lieten Europa al snel achter ons en belandden op de Afrikaanse savanne. Vanaf de Afrikaanse lodge stonden we oog in oog met een paar giraffen. Op de grasvlakte liepen tussen de giraffen ook impala’s en elandantilopen. Verder kwamen we ook zebra’s, gnoes, struisvogels en hyena’s op ons pad tegen. Tussendoor kregen we een lekker koud ijsje want de temperatuur was flink opgelopen. Het werd al laat en de dierentuin was groter dan verwacht. We zouden helaas niet alles kunnen zien en daarom gingen we alleen nog naar Oceanië omdat we de koala’s wilden zien. Voordat we deze fluffy buideldieren zagen, kwamen we eerst nog kangoeroes, emoes en helmkasuarissen tegen.

Ook speelden we even in de drijvende speelhaven, pas op voor de krokodillen! Daarna liepen we naar het verblijf van de koala’s. In Planckendael leven vier koala’s en eentje had een kleintje in haar buidel. Koala’s slapen zo’n 20 tot 22 uur per dag en eten alleen maar bladeren van de eucalyptusboom. Wat een lieve beestjes om te zien! Als laatste wandelden we tussen de pinguïns en flamingo’s over de pinguïnpromenade. Ook stonden we in een bootje net zo stijf als echte pinguïns haha. Op de terugweg in huis werd Keyro klaar gestoomd voor zijn tafeltjesdiploma. Ik stak er zelfs ook wat van op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *