Dag 13; Boeddha’s

Na het ontbijt vertrokken we voor onze lange rit naar Kandy in de centrale gebied van Sri Lanka. Onderweg zouden we diverse stops maken dus zouden we genoeg afleiding hebben. Na ongeveer twee uur rijden maakten we de eerste stop bij de grottempel in Dambulla. De gouden tempel van Dambulla staat op de Werelderfgoedlijst. De plaats is gebouwd rondom een grote granietenberg waarop de boeddhistische grottempel Raja Maha Vihara ligt. Het tempelcomplex is het best bewaard gebleven complex in Sri Lanka.


Gouden tempel, dambulla.

Bij de ingang stond een prachtige stupa (dagoba) en een grote geelgouden Boeddha. Ook hier zagen we weer een hoog kitsch gehalte met veel goud en bling bling. Om bij het complex te komen moesten we eerst de 100 meter hoge rots omhoog klimmen. Ik liet mij weer erg makkelijk dragen in het draagstel en voelde mij net een “prinsje”. Onderweg kwamen we aapjes tegen die totaal niet bang waren en allerlei gekke fratsen uithaalden. Ook liepen er veel souvenir verkopers die ons van alles aan wilden smeren.


Hoeveel apen kun je tellen op de foto?

Ze begonnen met 1000 roepee en uiteindelijk kon je het voor minder dan 100 roepee krijgen als je wilde. Hoe hoger we op de rots kwamen hoe mooier het uitzicht werd. Voor de ingang van het complex moesten de schoenen weer uit en een opdringere man verplichtte ons de schoenen bij hem in de vakjes te zetten. We mochten ze niet langs de kant neer zetten en zelfs niet meenemen?! Wat een onzin. Pure commercie om toeristjes geld af te troggelen.


De prachtige grottempels van Dambulla.

In totaal waren er in het complex vijf grottentempels. De wanden en de plafonds waren beschilderd met Boeddha’s en andere figuren. Over de vijf tempels staan ongeveer 150 Boeddha’s verdeeld. Het was jammer van de felle TL-verlichting die de sfeer wat kil en koud doet overkomen maar ondanks dat maakte het absoluut indruk. We liepen weer terug naar beneden langs de apenkolonie.


De familie aap.

Na het bezoek aan de grottempel reden we verder naar Matale. Hier bezochten we één van de vele kruiden- en specerijentuinen die we onderweg tegenkwamen. Bij de ingang kregen we een paraplu om ons droog te houden maar wij vonden het leuker om er riddertje mee te spelen en lekker nat te worden van de regen. De man die ons rondleidde liet ons veel kruiden en specerijen zien. Wij kennen de meeste kruiden en specerijen als poeder of in gedroogde vorm maar hier zagen we hoe ze als struik, blad, stengel of bloem groeiden. Zo zagen we hoe peper, kruidnagel, vanille en noodmuskaat groeit en werd mijn nagel geel gekleurd met de wortel die bij ons in de keuken gebruikt wordt als saffraan.


Op vakantie en toch nog even naar school.

Terwijl wij door de tuin liepen kregen we twee maal een drankje aangeboden. De eerste keer een heerlijke thee met specerijen en de andere keer chocolademelk met een vleugje vanille extract. Ook gingen we nog even in de schoolbanken. Voor de klas stonden flesjes en potjes met ingrediënten. We kregen een a4-tje met tekst en uitleg in het Nederlands. Er werd ons uitgelegd dat veel kruiden ook gebruikt kunnen worden als medicijn bij gezondheidsklachten. Men noemt dit Ayurvedische geneeskunde, een traditionele geneeskunde die in Sri Lanka en India veel gebruikt wordt. We kregen allerlei smeerseltjes op onze armen en benen en konden aan het einde ook nog een nek- en of schoudermassage krijgen. De massage lieten we achterwege en daarna liepen we terug.

We konden bij het winkeltje alle kruiden, specerijen en smeersels kopen. Wij wilden graag de cacao (chocolademelk) en het vanille extract kopen maar laat dit nu net het enige zijn dat ze niet meer hebben, jammer. Uiteindelijk kochten we een potje met kruiden om een vleescurry te maken. Ondanks het commerciële tintje vonden wij het toch leuk en zeer informatief. Onze laatste stop onderweg naar Kandy was bij het Aluviharaklooster.


Binnenplaatsje van het schitterende Aluviharaklooster.

Het is een heel oud klooster waar voor het eerst de Boeddhistische geschriften (regels, leer) werden opgeschreven. Ook hier zagen we prachtig beschilderde muren en plafonds en een grote liggend Boeddhabeeld met gouden gewaad en omringd door offers (bloemen en wierook). Ook was er een ruimte waar door middel van beelden werd uitgebeeld welke straffen men kon krijgen bij ongehoorzaamheid (bijvoorbeeld stelen). Keyro vond de beelden eng en wilde snel de ruimte uit maar ik daar en tegen vond het geweldig om te zien. Ik noemde de beelden “de enge mannetjes” en wilde er iedere keer naar terug keren. We maakten onderweg nog een stop bij een soort hamburgerrestaurant voor een snelle lunch.

Laat in de middag kwamen we aan bij ons hotel in Kandy. De stad was hoger gelegen en daarom was het klimaat hier koeler. Het hotel lag iets hoger op de Hunnasgiriya-berg. In het Thilanka hotel werden we deftig ontvangen en ook hier kregen we een welkomstdrankje. Onze kamer bevond zich op de vijfde verdieping en we hadden een prachtig uitzicht over het Kandy meer, natuurpark Udawattaekelle en in de verte zagen we de Tempel van de Tand. De kamer was ruim en mooi gedecoreerd. We zaten net even televisie te kijken toen we vanaf het balkon begluurd werden. Een stel apenogen keken ons nieuwsgierig aan. In de bomen bij het hotel zit het vol met Ceylonkroonapen en er werd geadviseerd om de balkondeur dicht te houden omdat ze van alles mee kunnen pikken. Wij vonden het wel leuk om aapjes te kijken en zij waarschijnlijk ook. Het avondeten was in het luxe restaurant naast het zwembad.


Nieuwsgierige aapjes op ons balkon in het hotel.

Wij maakten kennis met een collega van pappa die samen met vrouw en zoon ook een rondreis maakten door Sri Lanka. Het eten was wel in buffetvorm maar overvloedig en zeer goed. De kok kwam naar pappa en mamma toe of hij frietjes voor ons moest bakken maar dat vonden Keyro en ik allebei niet nodig. Waarom frieten als er zoveel ander lekker eten is? We aten eerst soep, daarna pasta en als laatste heel veel toetjes. Een orkestje speelde aan de tafeltjes en ik danste wat en deed met ze mee. Na het eten gingen we nog in de bar iets drinken met de collega van pappa. Terwijl zij aan het bier en de cocktails zaten, renden wij rondjes om het zwembad. Keyro speelde later een spelletje op de telefoon van Frank en ik ging bij een Nederlands stelletje aan het zwembad zitten. Het meisje vond mij wel leuk gezelschap (haar vriend had meer oog voor zijn telefoon) en ik kletste haar de oren van het lijf. Ik vertelde haar over de olifanten en de “enge mannetjes”. Rond 22:00 uur was het bedtijd en nam ik afscheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *