Dag 11; Koneswaram tempel

Onze dag begon opnieuw met relaxen en heerlijk genieten van de zon, zee en het mooie strand. Onze lunch hadden we opnieuw bij Fernando’s Bar. Ronac was zo moe geworden dat hij in slaap viel bij mamma op schoot. Tegen het einde van de middag haalde Nana ons op en gingen we naar Trincomalee, één van de belangrijkste steden voor de Tamil. Het is een havenstad en ligt op een schiereiland aan de noordoost kust. Het is de op vier na grootste natuurlijke haven ter wereld. In Trincomalee ligt ook het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka, Fort Frederick.


De stad Trincomalee speelde een belangrijke rol in de VOC-tijd. De Nederlanders waren toen in Sri Lanka en de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) handelde vooral in kruiden en specerijen. Ze hadden een eigen leger en oorlogsschepen voor handhaving in het gebied. Ook zocht de VOC naar snellere routes naar landen, nieuwe landen en nieuwe producten. We reden Fort Frederick binnen en parkeerden de minibus. Bovenop de Swami rots bij het fort lag de Koneswaram tempel die we gingen bezoeken.


We zagen meteen een groep met “spotted deer”, Axis herten. Ze hadden een mooie bruine vacht met rijen witte vlekjes. Over de weg, met kraampjes aan weerszijden, liepen we naar boven. Voor de tempel moesten we onze schoenen uitdoen en die plaatsen we in de daar voor bestemde vakken. Als eerste zagen we een groot gouden beeld van Shiva omringd door brandende kerstverlichting. Het bling bling gehalte was zeer hoog in deze tempel. De Koneswaram tempel is een Hindoe tempel, ter ere van de god Shiva. Het Hindoeïsme is een religieuze traditie. Shiva is een van de goddelijke persoonlijkheiden in het Hindoeisme. Hij is de god die het menselijk welzijn kan beïnvloeden. Shiva wordt afgebeeld met vier armen, een drietand, een cobra en een stier.


De originele tempel werd in 1623 vernietigd door de Portugezen voor de bouw van Fort Frederick. In 1952 werd de tempel, vanwege het religieuze belang herbouwd. Naast de Hindoegoden worden er in deze tempel ook andere goden vereerd. We zagen beelden van Visnu, Jezus, Shiva en Boeddha naast elkaar op het altaar. Mooi om te zien dat geloven ook samen kunnen komen op één bepaalde plaats. Er waren in de tempel diverse ceremonies aan de gang waarbij mensen offers (bijvoorbeeld fruitschalen) brengen aan verschillende goden. De tempel vonden wij er nogal vuil en verwaarloosd uitzien. De prachtige beelden en versieringen aan de buitenkant van de tempel konden wel een likje verf gebruiken en de vloer mocht wel eens geveegd worden. Na het bezoek aan de tempel reden we nog wat door het centrum en zochten we een bank om te pinnen. ’s Avonds aten we buiten op het terras en scoorde Ronac weer verschillende lekkernijen bij het personeel. Deze keer kreeg hij ijs en chips. Gelukkig wist hij voor mij hetzelfde te krijgen, jippie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *