Keti Koti (dag 4)

Vandaag was het feest in Suriname. Op 1 juli wordt ieder jaar Keti Koti of ook wel dag van de Vrijheden gevierd. Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. Het is een feestdag voor alle Surinamers en niet alleen voor de afstammelingen van de slaven. Keti Koti betekent letterlijk “gebroken ketenen”.  In 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname. We stonden op tijd op en namen eerst een lekker ontbijtje. We zaten heerlijk op het balkonnetje waardoor het nog enigszins vol te houden was. Het was nog vroeg maar opnieuw leek het een behoorlijk warme dag te gaan worden.

Na het ontbijt bezochten we eerst de Javaanse markt in de buurt van ons appartement. De markt was niet zo groot maar wel leuk om te zien. Er werd van alles verkocht maar met name natuurlijk lekkere dingen om te eten, groenten, fruit, bananenchips, vlees, vis en nog veel meer. We kochten niet al te veel want we hadden net uitgebreid ontbeten. Keyro was helemaal fan van de kleine banaantjes dus namen we een lekker trosje mee. We moesten goed opletten dat we de juiste bananen hadden want je hebt hier ook de bakbanaan en die smaakt rauw minder lekker.

Het was zo warm dat pappa en mamma besloten om niet meteen het centrum in te gaan maar eerst maar lekker te relaxen bij het zwembad. We genoten weer met volle teugen in het lekkere zwembad. Wel had Keyro de laatste dagen uitslag gekregen wat steeds erger leek te worden. Misschien een allergische reactie op het chloorwater? Ik hoop voor hem dat het snel over is.

Van al het spetteren in het koele water was ik zo moe dat ik rond een uur of één meteen in bed in slaap viel.  Keyro bleef nog een tijdje met pappa achter in het zwembad.

Pappa en mamma maakten mij rond 14:30 uur wakker en daarna vertrokken we rond 15:00 uur met de taxi naar de palmentuin in het centrum van de stad. Het was er flink druk en we liepen de palmentuin in. Overal stonden (eet)kraampjes, was er muziek en liepen mensen in klederdracht. Pappa en mamma raakten in gesprek met een Surinaamse vrouw die in Haarlem woont. Ze was op vakantie in Suriname maar liep nu in traditionele kledij rond. Wij vonden dat wel humor.

We kochten allerlei lekkere dingen om te eten zoals kokoskoekjes, popcorn, stokjes saté en de rijst met bonen. Het laatste is hier ook een veel voorkomend gerecht. Behalve rijst en bruine bonen zit er ook nog kip in maar niet allen de filet , werkelijk alles van de kip verdwijnt er in zo ook de gehele poot. Even denken waar hebben we dat vaker gezien, ha ha in China natuurlijk. Het smaakte in ieder geval erg goed.

We liepen de palmentuin uit en kwamen bij het Onafhankelijkheidsplein dat nu autovrij was. Overal stonden kraampjes en we liepen door richting de waterkant. Het was echt gezelligheid ten top. We kregen een leuke ballon en schaafijs. Overal zie je hier de karretjes staan met blokken ijs erop. Met een metalen ijsschaaf wordt het ijs van het blok geschaafd. Het ijsschaafsel wordt in een beker gedaan en er wordt stroop (siroop) over gegoten om de smaak te bepalen. Op de schaafkar staan flessen met stroop in allerlei smaken. Keyro nam cola en ik nam markoesa (passievrucht).

We liepen later iets het centrum uit en pappa belde een taxi die ons keurig op de afgesproken plaats ophaalde. We waren rond de klok van 19:00 uur terug in het appartement. Prima op tijd om nog een filmpje te laten kijken en op tijd naar bed te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *