Fort Zeelandia (dag 2)

De ochtend begon weer erg vroeg. Ik was om 1:00 uur in de nacht uitgeslapen en kon niet meer in slaap vallen. Tegen de ochtend viel ik nog even in slaap maar om 6:00 uur was het gedaan met de rust en waren Ronac en ik allebei wakker. Tja, het tijdsverschil maakt het toch wat lastig. We stonden op en gingen ons op het gemak douchen en aankleden.

We liepen onze kamer af en konden gebruik maken van het ontbijt op de eerste etage. Het ontbijt bestond uit boterhammen en broodjes met zoet en hartig beleg. Ook waren er worstjes, gekookte eitjes en fruit. Een simpel ontbijt maar met voldoende keuze en lekkere dingen.  We aten allemaal erg goed want we hadden gisterenavond het diner overgeslagen.

Na het ontbijt belde de receptie een taxi voor ons en vertrokken we naar het centrum van Paramaribo. Het ritje kostte 10 SRD en duurde circa 10 minuten. De schatting van het aantal inwoners is rond de 260.000 en is meer dan de helft van het totaal aantal inwoners van Suriname. De Nederlandse kolonisten hebben duidelijk hun sporen nagelaten en je ziet veel Nederlandse namen. De houten huizen in de binnenstad staan op het werelderfgoedlijst van Unesco.

We werden door de taxi  afgezet vlakbij het bekende Fort Zeelandia. In 1613 stichtten twee Hollanders een nederzetting aan de Suriname rivier. In 1644 werd dit versterkt door Franse kolonisten en de Engelsen gebruikten het ook een tijdje. In1667 veroverden Zeeuwen het fort en doopten het om tot Zeelandia. Het fort werd uitgebouwd tot een vijfhoekig verdedigingswerk en achter het fort groeide de stad. In 1683 werd Paramaribo de hoofdstad. We liepen als eerste richting de rivier en kwamen langs verschillende houten huizen omringd door grote mahoniebomen. We zagen het kleine wachtershuis (nu tourist office), drie gerestaureerde officierswoningen en een standbeeld van koningin Wilhelmina. Vanaf de waterkant hadden we mooi zicht op de Suriname rivier en in de verte de grote hoge brug over de rivier naar het district Commewijne.

We besloten om het Surinaams Museum in het fort maar direct te bezoeken en het bleek nog niet echt druk te zijn.  Na de 18e eeuw werd het fort niet meer gebruikt voor verdediging maar deed het voornamelijk dienst als gevangenis. In het fort zagen we vooral haar geschiedenis en archeologische vondsten. In een van de gebouwen was zelfs een 19eeeuwse apotheek ingericht. Leuk om te zien en veel medicijnen kwamen mij bekend voor.

Het fortwerd in het verleden ook gebruikt door plantagehouders die hun slaven wilden laten straffen. De militairen waren gespecialiseerd in geseling waarbij bijvoorbeeld de huid van een slaaf aan alle kanten werd opengeranseld met een tak. Ook was dit fort vrij recent nog (1982) de plaats waar 15 tegenstanders van het regime Bouterse werden vermoord. We bezochten ook de verschillende bastions o.a. Veere, Middelburg en Zierikzee.

Ronac en ik hadden alweer honger en wilden iets eten bij het restaurant dat in het fort gevestigd was. Er werd een tosti voor ons allebei besteld en die ging met gemak op. Ronac was helemaal in de ban van de hagedisjes bij het terras en de overvliegende helikopter.

We liepen het fort uit en gingen richting het Onafhankelijkheidsplein waar de belangrijkste regeringsgebouwen staan. Rondom het grasveld staat het presidentieel paleis en verschillende ministeries. Het begon heel even te regenen maar voordat we de paraplu’s goed en wel hadden uitgehaald konden we ze alweer opbergen. We liepen de hoek om en kwamen uit bij de palmentuin. We zagen schoolklasjes lopen met leraressen en kinderen in prachtige outfits. Een oud vrouwtje begon een gesprek met mamma en vroeg of ze haar perceel met huis wilde kopen. Mamma vertelde haar dat we op vakantie waren en geen interesse hadden om een huiste kopen of te gaan bouwen in Suriname. Met veel moeite wist mamma afscheid van haar te nemen want ze bleef maar kletsen over van alles en nog wat.

We liepen verder de tuin in met de prachtige koningspalmen. Vroeger hoorde dit park bij het presidentieel paleis en het werd pas in de 20eeeuw opengesteld voor publiek. Middenin het park schuilden we voor de regen onder het rieten dak van een huisje. Toen de tropische bui weer voorbij was liepen we verder en gingen we lunchen bij eetcafé ’t Vat. Het café is een begrip onder de Nederlanders en het had voornamelijk een groot terras. We bestelden iets te eten, de mannen frietjes met hamburger en voor mamma de Pom compleet. Pom is een Creools ovengerecht en wordt gemaakt met de tayer-knol die in het binnenland groeit, zout vlees, kip en specerijen. Toen ik een hapje proefde vond ik het heel erg lekker allemaal.

Na de late lunch gingen we op zoek naar een taxi terug naar het appartement. Het was opvallend hoe weinig auto’s er rijden met een geel taxibordje bovenop de auto. De twee taxi’s die we vonden vroegen een belachelijk bedrag van 20 SRD, het dubbele dan dat van onze heenrit. Ze wilden zelfs niet zakken tot een bedrag van 15 SRD. Pappa en mamma besloten een stukje verder te lopen in de hoop dan meer geluk te hebben. Helaas bleek het niet zo te zijn en moesten we toch een dure taxi aanhouden. We konden iets afdingen tot 17.50 SRD en de chauffeur bleek een gezellige man te zijn.

Na onze warme dag in het centrum sprongen we even lekker in het zwembad bij het appartement. Ik was moe en volgens pappa en mamma begon ik lastig te worden. Ik begon iedereen nat te spetteren die in het water was, inclusief een medegaste die rustig aan het zwemmen was. Voor straf moest ik mijn excuses aanbieden en direct het zwembad uit.

Ronac en ik lagen vroeg op bed zodat we wat bij konden slapen. Pappa en mamma kregen nog honger en wisten een restaurant te vinden wat iets te eten kon bezorgen. Ze hadden Tjauw mein (bij ons chow mein) gemixt met garnalen en vlees/kip en rijst met rund in oestersaus. De hoeveelheid was enorm en ze kregen nog niet eens de helft op. De porties in Suriname zijn anders dan die in Nederland in ieder geval. Na het eten zochten ook pappa en mamma hun bed op want zij waren toch ook wel moe van de hele dag slenteren in de warmte van Paramaribo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *