Yangshuo, aalscholver vissen (dag 19)

Het is goed relaxen hier in de Giggling Tree en we werden vanmorgen pas om 9:00 uur wakker. Ronac voelde wat warm aan en had twee rare plekken op zijn arm. Het ziet er uit als een insectenbeet maar het lijkt niet op een beet van een mug. Het is een rood puntje met daar omheen een witte cirkel en een rode rand. In ieder geval had hij flinke honger want het ontbijt ging er prima in. Keyro at voor de zoveelste keer mijn ontbijt op en morgen krijgt hij zelf een ei met brood en die zal hij dan ook helemaal op moeten eten.


Spelen in een echte speelkamer.

We besloten om het rustig aan te doen vandaag en Ronac de rust te geven die hij nodig heeft. Paulien liet ons in de speelkamer van Pelle en daar amuseerden de jongens zich goed. Keyro keek naar de film kikkerdril en Ronac maakte muziek. De lunch aten we op een terras en bestond uit een beefburger (Ralph), noodles (Vanessa) en de kinderen een tosti. De koorts van Ronac liep in de loop van de middag op en we legden hem rond 15:00 uur in bed. Ralph ging met Keyro zwemmen in de Yulong rivier en ik bleef bij het kleine menneke.

Nogmaals zwemmen in de rivier.
In totaal sliep Ronac 3 lange uren maar het deed hem wel goed. Toen Keyro terug kwam van het zwemmen was Pelle, het zoontje van de eigenaren, terug van school en gingen ze samen spelen. Het klikte direct en ze hadden veel plezier samen. Keyro mocht zelfs bij Pelle blijven eten. De Chinese kokkin had een wortel – broccoli stamppot gemaakt met worstjes en hier smulden de heren goed van. Tijdens het eten werd het ineens flink donker en begon het te waaien.


Stamppot in China?.

We kregen een korte tropische stortbui waarna het al snel weer op klaarde. Helaas kon Keyro niet langer bij Pelle spelen want samen met hem ging ik naar het aalscholvervissen kijken. We werden opgehaald door de taxi en reden naar het centrum van Yangshuo. Bij de Li-rivier stapten we op een grote boot die al goed vol zat. Het was ondertussen al schemerig geworden en dit gaf weer een heel ander zicht op de rivier en de karstbergen.

De boot verliet de aanlegsteiger en al snel kwam er een door een eenvoudig verlichte lamp een bamboevlot naast de boot varen. De in traditionele klederdracht geklede visser peddelt langzaam vooruit naast onze boot. Op de boot zaten een stuk of zes tamme aalscholvers. De vogels zijn tamelijk grote watervogels die voornamelijk van vis leven. Aalscholvers, die behoren tot de pelikaanachtige, zijn vrijwel geheel zwart, maar met een opvallende witte wang. De snavel is lang en voorzien van een haakvormige punt.

De aalscholver heeft zwemvliezen tussen de voortenen en kan dus zwemmen en hij vangt vis door te duiken. De aalscholvers vissen voor de “visser”. Hun keel wordt dicht gehouden door een touwtje of ring zodat ze de grote vissen niet in kunnen slikken. De vogels duiken steeds in het water op zoek naar vis. Als ze vissen hebben gevangen worden ze door de visser door middel van het touwtje aan hun poot de boot binnen gehaald. De visser verwijdert de gevangen vis uit de keel van de vogel. Als de aalscholver voldoende heeft gevangen wordt het touw of ring om de keel verwijderd en mag de vogel zelf vissen om zich te voeden. Het is een traditionele vistechniek die al honderden jaren wordt gebruikt in Azië.

Keyro vond het in eerste instantie leuk om te zien maar raakte al snel verveeld en was moe. Er werd ook nog even aangemeerd bij een inham en hier konden we de aalscholvers van dichtbij zien en kon je hem op de arm nemen. Keyro wilde dit niet en vond de visjes in de mand interessanter dan de aalscholvers.


Aalscholver-visser.

We waren om 21:15 uur weer terug in ons guesthouse waar Ralph alleen op de binnenplaats zat. Ronac lag al in bed en Keyro stopten we ook direct in want hij was veel te moe. Wij dronken ons een paar koppen groene thee en bestelden een Hollands stuk appeltaart. We kletsten nog wat en gingen ook naar bed. Morgen hebben wij een excursie per bamboevlot over de Li-rivier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *