Uxmal – Campeche (dag 6)

Vandaag reden we bij toeval de ruïneroute van Uxmal naar Campeche. We reden rond de klok van 10:00 uur weg en wilden de snelle route (ca. 185 km) rijden maar namen de verkeerde afslag. Pappa en mamma vonden het onzin om terug te gaan omdat je ook deze route kon rijden maar dan zonder uitstapjes.

Het zou zelfs maar ca. 175 km zijn. Het enige nadeel waar we al snel achter kwamen was dat we door veel kleine dorpjes kwamen met erg veel “topes”. De “topes”, verhoogde verkeersdrempels hielden de rit enigszins op. Pappa moest zeer alert blijven want af en toe doken ze ook nog eens uit het niets op. Gelukkig staat bij de meeste “topes” wel een vooraankondiging of een bordje zodat we niet onnodig gelanceerd worden.

Bij het dorp Hopelchen raakten we de weg even kwijt en bleek door de wilde gebaren van enkele inwoners dat we tegen het verkeer in aan het rijden waren. Gelukkig kon pappa gauw draaien en was er niets aan de hand. Keyro werd niet snel daarna beroerd van de warmte en hij moest flink overgeven. Gelukkig voelde hij zich daarna beter en konden we weer verder onze route rijden. We arriveerden rond 12:15 uur al bij Hotel Baluartes in Campeche.

Normaal gesproken kun je pas rond de klok van 15:00 uur inchecken in de hotels maar ook hier was het geen probleem om eerder in te checken. Ze waren nog wel onze kamer aan het poetsen en we moesten heel even wachten totdat we onze kamer in konden. De kamer was pure luxe en er lagen een heleboel kussen op de bedden waar Keyro en ik ons in konden verstoppen. Na wat gerust te hebben gingen we de stad Campeche verkennen.

Campeche is een oude Spaanse handelspost die gesticht werd in 1540 en uitgroeide tot stad. Men exporteerde voornamelijk hout en verfproducten voor textiel. Dit leidde er toe dat de stad vaker werd belaagd door Engelse, Franse en Nederlandse piraten die de schepen aanvielen en de stad plunderden. De ergste aanval in 1663 leidde tot veel doden en het gevolg was dat er rond de stad dikke muren werden gebouwd. Deze muren werden versterkt met acht “baluartes”(bastions). Delen van de muur en de bastions zijn nog te zien.


De oude stadsmuur van Campeche
Wij zagen o.a. de baluarte de Santiago die is omgevormd tot botanische tuin. We liepen over het parque Principal, het centrale hoofdplein met zijn kleurrijke zuilengalerijen en de kathedraal. We gingen eten bij restaurant Marganzo tegenover de stadspoort. Ik kreeg mijn flesje melk terwijl Keyro vrolijk zat te kleuren op een kleurplaat die hij van de serveerster had gekregen. Keyro kreeg een spaghetti en pappa en mamma verorberden eerst heerlijke voorgerechtjes met vis en daarna nog een visschotel Marganzo.


Een heerlijke uitgebreide lunch.

Voordat we terug liepen naar het hotel kochten we nog wat flesjes water en fresca’s (cola, Fanta) bij een straatkraampje. Ik kreeg veel aandacht van de mevrouw van de kraam en ik beloonde haar met een paar mooie glimlachen. Ze vond mij erg “hermoso” wat geloof ik zoiets is als mooi of knap. Zoals iedere dag begon het hier ook weer rond 17:00 uur te regenen en bleef het de hele avond door regenen. Vannacht sliep ik naast mamma en Keyro in het bed want ik had geen zin om in mijn tentje te slapen. Pappa had prinsheerlijk het bed voor zichzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *