Cancun – Mérida en Chichén Itza (dag 3)

Vandaag zouden we eindelijk aan de rondreis beginnen als alles goed zou gaan. We werden op onze normale (Nederlandse tijd) wakker, namelijk 7:00 uur. Zo zijn we direct gewend aan het tijdsverschil en hebben dan ook geen last van een jetlag. We pakten de spullen in en gingen lunchen in het buffetrestaurant. Daarna konden we op weg. Even pinnen en wat kleine boodschappen halen en daarna de stad Cancun uit.


Onderweg naar Mérida.

Cancun is een moderne en luxe badplaats gebouwd in de jaren zeventig. We zagen er niet veel van en reden direct naar de carettera cuota (tolweg) richting Chichén Itza. De weg was voor pappa makkelijk te rijden we zagen maar weinig verkeer.

Na ongeveer twee uurtjes rijden kwamen we aan bij het wereldberoemde Chichén Itza, één van de bekendste van de Maya- oudheden. Voordat we de hitte in gingen , het zweet liep ons over de rug, aten we wat bij een restaurantje. (faijitas en taco’s ). Chichén Itza is een groot complex en we liepen meteen als eerste tegen de “Templo de Kukulcán” of ook wel “El Castillo” genoemd aan. Wat een grote Maya-tempel zeg! Ik had ze al in boekjes gezien maar nu ik er voor sta is het wel een enorm gebouw. De tempel bezit tekenen van de Maya cultuur maar ook die van de Tolteken. Men denkt dat er in de glorietijd zo’n 35.0000 mensen hebben gewoond.


Lunchpauze bij Chitchen Itcha.

De 24 meter hoge piramide was gewijd aan Kukulcán, de Maya versie van de god Quetzalcoatl. Het is een volmaakt astronomisch ontwerp: de vier trappen geven de windrichting weer en de 52 panelen op de zijden vertegenwoordigen het aantal jaren van de heilige Maya-cyclus. Helaas is het tegenwoordig verboden om de tempel te beklimmen misschien niet zo heel erg want om met deze hitte 92 traptreden op te lopen en weer af te dalen in een hoek van 45 graden is niet zo’n pretje. We liepen verder en kwamen bij de balspeelplaats die ik ken uit de film “El Dorado”. De speelplaats hier is 168 meter lang en de twee ringen waar de “pelota” (de bal) door heen moet zijn nog intact. Een heel moeilijk karwei om de pelota erdoor te krijgen want de pelota mocht alleen met knieën, heupen en ellebogen van de grond gehouden worden. Men denkt dat de verliezers geofferd werden maar dat zag men als een eervolle dood. Ook zagen we onder andere nog de Tempel van de Krijgers.


Het Maya ruine complex Chitchen Itcha.

De tempel is versierd met beelden van de regengod Chac en de geverderde slang Kukulcán. Een chacmool, een beeld in de vorm van een zittend mens met de knieën omhoog getrokken en twee slangen bewaken de ingang. We kochten nog een klein souvenir en daar was ik erg blij mee. Nu heb ik mijn eigen “Maya tempel”.

We reden daarna via een binnendoor weg met heel veel “topes”, een soort extra hoge verkeersdrempels, naar de plaats Mérida. We reden in één keer goed naar “hotel Caribe” met dank aan google-earth streetview. Het hotel lag middenin het historische centrum van Mérida aan het parque Hidalgo. Hotel Caribe is een voormalig San Ildefonso katholieke school in koloniale stijl. We zaten in een kamer op de tweede etage direct aan zwembad. Helaas begon het net te regenen en onweren dus kon ik het niet uit proberen. We waren allemaal best moe en gingen op tijd naar ons bedje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *