Kamelentocht

Op onze één na laatste dag vertrokken we met Brightsky Travel tours naar de woestijn. We werden opgehaald door een jeep en al snel verlieten we de asfaltweg en reden we over het zand naar een soort stenen kamp. Hier stapten we uit en moesten we even wachten. We kregen uit een mooi glaasje een soort druivensapje te drinken en maakten kennis met twee Nederlandse stellen. Voordat we per kameel de woestijn in konden moesten we een doek om ons hoofd doen ter bescherming tegen het stof en de zon. Daarna liepen we naar de kamelen die klaar stonden voor een korte rit.


Onze kameel wilde ook even poseren.


Bekijk hier het filmpje!

Kamelen worden als rij- en lastdier gebruikt door de nomaden en door andere reizigers in de woestijn, bijvoorbeeld karavanen. Het dier wordt ook wel “het schip van de woestijn” genoemd. Een kameel kan wel 280 kilo dragen en kunnen wekenlang zonder drinken in leven blijven. Ook wordt het dier gehouden om zijn wol, melk en vlees.


Bij pappa op het schip der woestijn.

Mamma stapte als eerste op een kameel die al op de grond lag en samen met pappa stap ik op de kameel die ernaast lag. Een bedoeïen liet de kameel in beweging komen. Hij gaat eerst op zijn achterpoten staan zodat we helemaal voorover glijden en dan pas op zijn voorpoten. Ik houd me heel goed vast en met een soort van golfbeweging gingen we de lucht in. Het ritje op de kameel was helaas maar heel erg kort. We gaan een stukje rechtdoor, keren en gaan alweer terug. Al die tijd loopt er een begeleider naast de kameel dus op hol slaan deed de kameel niet. Ik vond het helemaal te gek op een kameel en van mij had de rit wel langer mogen duren.


Keyro Ali Baba met zijn mamma.

Hierna was het quadrijden aan de beurt. Hiervoor ben ik te klein en mamma vond het niet erg om bij mij te blijven. Pappa stapte stoer op de quad en reed een ronde over een uitgestippeld parcours in de woestijn. Toen hij terug was vertrokken we met een aantal jeeps in karavaan naar een Bedoeïenenkamp. Van al het gehobbel viel ik bij pappa op schoot in slaap. Mamma en pappa maakten onderweg nog een stop bij een enorme zandduin. Na een korte klim hadden ze een prachtig uitzicht over de woestijn. Ik werd weer wakker toen we bij het Bedoeïenenkamp aankwamen.

Onze gids vertelde het een en ander over de levensstijl van de Bedoeïen. Zo vertelde hij ons hoe ze kunnen overleven in de woestijn en hoe ze proberen vast te houden aan hun eigen taal en folklore. Met onze gids maakten we een tour door het kamp dat speciaal is gemaakt voor toeristen. Het originele kamp waar de Bedoeïen echt wonen, is een paar kilometer verderop. In het kamp is ook een kleine “dierentuin” waar we diverse dieren zagen die in de woestijn leven (o.a. slangen, schorpioenen etc.).

Na het dierenbezoek maakten we met z’n drietjes een korte tocht met een buggy door een uitgestippeld parcours in de woestijn. In lange optocht moesten we achter iemand aanrijden. Het zand en stof vloog ons in de ogen maar de enige spanning die we hadden was omdat pappa iets van het parcours af ging, een heuveltje op. De buggy’s reden niet echt hard en het afgezette pad was smal. Toch was dit een leuke ervaring. Tegen zonsondergang reden we terug naar het beginpunt van de safaritour.


Foto op de quad.

In het stenen kamp wachtte ons een lopend buffet en een folklore show. Er was een soort “dansende derwisjen” iemand die alleen maar rondjes draait. Hierbij maakte de danser gebruik van een grote rok waar hij allerlei trucjes mee kon doen. Natuurlijk was er ook een buikdanseres van de partij en pappa kon lekker shisha (waterpijp) roken. Een waterpijp is een soort apparaat waarmee je speciale pijptabak met fruitsmaak kunt roken. Tja, pappa is deze vakantie weer tijdelijk begonnen met roken omdat de sigaretten hier in Egypte zo goedkoop zijn. Na het eten en de show konden we nog met een telescoop naar ?jupiter en de maan kijken. Zo dicht bij had ik het nog nooit gezien. In het donker reden we terug naar ons hotel Mamlouk Palace in de bewoonde wereld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *