Dag 15; De banja

Ik ben afgelopen nacht een keer uit mijn bed gevallen maar heb me gelukkig geen pijn gedaan en lag ik niet helemaal bovenin het stapelbed. Na het ontbijt gingen we naar de banja om ons te wassen en aan te kleden. We zouden de dag door brengen bij de rivier. We liepen het pad af naar beneden en gingen “de kooi” in. Omdat er veel overlast is van hangjeugd heeft de familie Viatkin om hun aanlegsteiger een kooi gemaakt. Zo kunnen er geen vreemden op de steiger komen en ligt de boot veilig.


De kooi.

We maakten als eerste een ritje met de speedboot over de rivier. Daarna werd het tijd om te gaan waterskiën. René was de eerste om de spits af te bijten en hij deed het heel erg goed. Later die middag wilde pappa het ook wel eens proberen. Het kostte hem wat moeite om omhoog te komen maar een keer lukte het hem aardig. Helaas viel hij al snel daarna weer om maar het is volgens mij wel erg lastig. Toen pappa weer terug aan wal kwam had hij wat last van zijn beenspier. Mogelijk heeft hij door het ijskoude water en forse inspanning iets verrekt in zijn been. Hopelijk gaat het over en kan hij het nog eens proberen want het ziet er stoer uit.


In de coole snelle boot.

Pappa en mamma probeerden mij nog even in het water te krijgen maar het was mij veel te koud. ’s Middags gingen we terug naar de datsja om te lunchen. Luba had weer voor een heerlijk soep gezorgd die ik maar al te graag op at. Luba weer wel hoe ze soepen moet maken! ’s Middags gingen we nog een keer naar de rivier en ’s avonds werd de banja aangemaakt. Een banja is de Russische benaming voor een badhuis. Traditioneel wordt de banja verhit met een houtoven en de temperatuur is rond de 70 a 80 graden. Regelmatig wordt er water over de stenen gegooid zodat er een hoge luchtvochtigheid wordt bereikt. In de banja zijn 3 ruimten, de zweet- of stoom (parilka), de wasruimte en de relaxruimte (predbannik).


In de banja.


Buitenkant van de banja en het toilet.

Pappa ging samen met de andere mannen in de banja. Eerst zweten in zweetruimte, daarna wassen in de wasruimte en uitrusten in de relaxruimte. In de relaxruimte worden wodka, bier of etenswaren genuttigd. Na de tweede stoombeurt wordt vaak een bindel berkenbladeren gebruikt waarmee men zich op de rug laat slaan om de bloedcirculatie te verbeteren. Daar waren dus die takken voor die we onderweg hadden gekocht, nu snap ik het. Pappa houdt normaal niet van sauna’s maar vond dit wel lekker. Mamma mocht er helaas vanwege haar gezondheid niet in en vond dat erg jammer. ’s Avonds hadden we weer een heerlijke barbecue klaar gemaakt door Dimitri met sjasliek. Het is echt heerlijk om zo te leven.


Russische barbecue, veel vlees en nog meer wodka.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *