Dag 14; De Datsja

We stonden op de afgesproken tijd klaar om te vertrekken maar het werd uiteindelijk bijna twee uur later voordat we vertrokken. Het lijkt normaal in Rusland om te laat te komen en het Mestreechs keteerke is er niets bij! We gingen met de bus van Konstantin naar het buitenhuis. De bus was helemaal volgepropt met koffers, eten en heel veel drinken (alcohol natuurlijk). Onderweg werden er nog berkenbladeren gekocht voor in de banja (soort sauna). De bus hobbelde voort over de slechte wegen en na ongeveer een uurtje rijden arriveerden we bij het buitenhuis. Een datsja is een huisje op het platteland en wordt een gedeelte van het jaar bewoond, meestal in de zomer. De datsja is een typisch onderdeel van de cultuur in Rusland en veel rijkere families bezitten zo’n tweede huisje.


De Datsja van de familie Viatkin

Er moest een aantal keren heen en weer worden gelopen om alle spullen bij de twee huizen te krijgen. De huizen van Mikhael en Konstantin staan op gezamenlijke grond en wij zouden in het huis van Konstantin overnachten. Er was nog recent gebouwd en verbouwd aan de huizen maar het zag er goed uit. Er was echter geen toilet of douche te vinden. Het toilet bleek in een houten huisje te zijn en volgens de verhalen niet meer dan een gat in de grond met een toiletpot er bovenop. Een douche hebben ze niet en je kunt je wassen in de banja met heel koud water, brrr. Voor een deel dus “back to basics”. Vanuit het huis van Mikhael en Luba heb je een geweldig uitzicht over de rivier de Silva.


Uitzicht over de rivier de Silva.

Tussen de huizen ligt een prachtige tuin met bloemen, planten en veel groenten. Luba begon meteen met koken en niet veel later stond er een heerlijke (late) lunch op tafel. Ik slurpte van de soep en daarna had ik weer genoeg energie. We liepen naar beneden om bij de rivier te gaan kijken. André was met de speedboot vanuit Perm gekomen zodat we komende dagen genoeg vertier op het water zouden hebben.


Er was ook een heerlijke schommel bij de datsja.

Na de lunch van vanmiddag had niemand nog verwacht dat we nog een keer gingen eten maar om een uur of tien werd de barbecue aangestoken en werd er heerlijk vlees geroosterd. Samen met mamma ging ik na het eten naar bed. Voor het slapen gaan hebben we ons nog eens goed in moeten smeren met muggenwerend spul want muggen zitten hier heel erg veel.


Ik sliep onder in het stapelbed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *