Dag 8; Citytour Perm

Ondanks dat het alweer vroeg licht was, sliep ik vandaag lekker uit. Mamma en pappa maakten mij om 10.15 uur wakker want we zouden om 10.45 uur opgehaald worden door Zhenya. We reden eerst naar de ouders van Katja en Zhenya waar een bus klaarstond voor een uitgebreide city-tour. Het was een oude bus en de chauffeur had wat problemen met het schakelen maar voor de rest reed hij goed. Iedereen was snel gereed en we konden snel vertrekken.


In de bus.

Ik ging achterin zitten tussen Camielle en Rob. Eerst reden we naar de oom van Katja, Konstantin en zijn familie. Hij woonde aan de andere kant van de rivier en had een prachtig appartement dat we mochten bewonderen. Er was zelfs een echte cinema kamer met een grote pluche tijger waar ik mee mocht spelen, sjiek hoor. Tanya wilde daarna ook weer met me spelen. Ik versta haar niet maar vind haar ontzettend lief. Nu maar hopen dat Zhenya niet al te jaloers wordt, haha.


Met Camielle op de tijger.

Olga, de vrouw van Konstantin, zorgde dat we een feestmaal kregen. Iedereen werd eerst getrakteerd op een lekker wijntje, koffie en natuurlijk een paar glaasjes wodka’s, het was na 12 uur ’s middags en dan mag je volgens (hun) traditie beginnen met drinken.

Ik snoepte van de heerlijke gemarineerde zalm, kaas, ham en kaviaar (viseitjes) op een stukje brood. Kaviaar is een echte delicatesse en het is verkrijgbaar in verschillende soorten. De echte kaviaar is grijs-zwart van kleur en zijn de eitjes van een steur (vis). De populatie van de steur wordt bedreigd en daarom wordt er ook vaak kaviaar van de zalm of forel gegeten. Wij hadden kaviaar van de zalm en ik vond het een smakelijke ervaring om eens te proberen. Na alle vis sloot ik af met een stuk carameltaart.


Kaviaar.

Na de lunch reden we met de bus naar het bedrijf waar Konstantin de eigenaar van is. Konstantin gaf een uitgebreide rondleiding en voor de technische mensen was het vast erg intressant maar voor mij iets te moeilijk te begrijpen. Het bedrijf maakt onder andere temperatuurmeetapparaten voor bijvoorbeeld in bakkersovens. Het is een echt familiebedrijf want ook Zhenya,Tanya en andere familieleden werken hier.

Na deze stop begon onze echte citytour door Perm. Katja vertaalde alles wat Mikhael over de stad vertelde. Perm kwam in 1723 voort uit het dorpje Yegoshikha, dat al in 16e eeuw bestond. De stad is gebouwd op beide oevers van de Kama rivier in het westelijke deel van het Oeralgebergte. Perm komt van het woord “perem”, hetgeen “ver land” betekent in het Oud-Fins. Het is de meest oostelijke stad op Europese gronden en heeft een inwonertal van circa 1.2 miljoen. Hiermee is Perm de vijfde stad van Rusland en de tweede stad in het Oeralgebergte.De goede economie heeft Perm te danken aan de grote hoeveelheden delfstoffen uit de regio en ten tweede transport. De indrukwekkende Kama rivier, de Trans Siberische spoorlijnen en de hoofdwegen van Moskou en Kazan naar Siberië door kruisen Perm. De stad fungeert als doorgang van Europa naar Azië en Siberië.


De Kama rivier.

We maakten een stop langs de Kama rivier. De rivier is op zijn smalste plek in de stad nog altijd 1 kilometer breed en is een van de grootste rivieren in Europa, heel indrukwekkend. Terwijl we weer verder hobbelden met de bus, viel ik bij Tanya op schoot in slaap. Hierdoor miste ik het Artilleriemuseum met informatie over de wapenfabrieken en hun geschiedenis. Gedurende Sovjettijden was Perm een heuse vesting vanwege de enorme wapenindustrie in de stad en de regio. Alle artillerie- en raketvoertuigen, alsmede raketlanceersystemen, straaljagermotoren voor MiG jets en kanonnen van alle kalibers werden gemaakt in Perm. Buiten staan een heleboel exemplaren van artillerie- en raketvoertuigen, zoals deze in Perm geproduceerd werden.


Groot kanon in het Artilleriemuseum.

De buschauffeur zette ons af bij een van de grote shopping mall’s van Perm. We gingen pannenkoeken eten bij het food court. Na het eten gingen we naar de game-afdeling waar de “grote” mannen als “kleine” kinderen computerspelletjes konden doen. Gelukkig was er ook een kinderafdeling waar ik mij uit kon leven. We gingen redelijk op tijd naar huis en zo kon ik nog even spelen met mijn speelgoed voordat ik naar bedje moest.


Gamen met de mannen terwijl de vrouwen winkelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *