Dag 7; Kungur

In plaats van om 10:00 uur te vertrekken werd het dik 1 1/2 uur later. We gingen met drie auto’s naar de stad Kungur. De stad Kungur ligt 90 kilometer ten zuidoosten van Perm, vlakbij de grens tussen Europa en Azië. We gingen naar deze stad om zijn unieke ijsgrotten te bezoeken.

Geologen schatten de leeftijd van de grotten op 10-12 duizend jaar. In de grotten vindt men unieke ijsstructuren in de wanden, afgewisseld door ijsstalagmieten en stalactieten van meer dan twee meter. De rit duurde langer dan verwacht vanwege het vele verkeer dat onderweg was. We stopten ongeveer 10 kilometer voor Kungur om te lunchen. In het eethuis konden allerlei gerechten besteld worden zoals soepen, pelmeni, stoofpotje kip en het gerecht plov.Veel honger had ik niet en ik proefde nergens iets van.


Kungur.

Eenmaal bij de grotten aangekomen, bleek dat alle rondleidingen voor die dag vol zaten. We liepen nog wat rond en reden daarna naar de stad zelf waar een feestweekend aan de gang was. Terwijl we terug reden werden we nog opgehouden door een processie waarbij men gewoon over de doorgaande weg liep. In de stad parkeerden we de auto en liepen we naar het centrale plein. De stad Kungur ziet er vervallen uit en veel gebouwen zouden gerestaureerd moeten worden.


Op de tank met pappa.

Kungur is gesticht in 1648 en daarmee een van de oudste steden in de Perm Regio. Tot 1781 was Kungur de hoofdstad van de provincie. In de 18e en de 19e eeuw was Kungur een agrarisch centrum en een belangrijke handelsstad. Allerlei goederen passeerden Kungur en de grootste theehandelaren van Rusland woonden in de stad. Na de Revolutie van 1917 stortte de handel in elkaar en dat betekende het einde van de welvaart voor Kungur. We liepen wat rond bij het centrale plein en kregen een drankje квас (kvas). De “kvas” wordt verkocht uit een grote tankwagen en is een traditionele, licht koolzuurhoudende drank. De drank wordt gemaakt op basis van water, roggemeel en mout, dat een gistingsproces doormaakt. Kvas wordt vaak ook bereid met brood. Het alcoholgehalte van kvas ligt tussen de 0,05 en 2,2 en door haar lage alcoholpercentage mogen ook kinderen de drank drinken. Kvas wordt soms ook wel “kinderbier” genoemd. Erg lekker vond ik het niet. Gelukkig stond er naast de kvas tankwagen ook een ijscokraam en kreeg ik een heerlijk ijsje.


Een Russisch terrasje pikken met Tanya, mijn grote vriendin.

We hebben nog een tijdje op een terras in de zon gezeten voordat we aan de terugreis begonnen. We aten in Perm met z’n allen bij een foodcourt. Iedereen kon zo zelf kiezen waar hij of zij trek in had. Ik nam frietjes met kipnuggets bij Southern Fried Chicken. We deden ook nog wat boodschappen zodat we een kleine voorraad vers fruit en melkproducten hadden. Er was alweer een dag voorbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *