Dag 6; De familie Viatkin

We sliepen een gat in de dag en ik werd pas om 13:30 uur wakker. De komende dagen verblijven wij met z’n drietjes in het appartement van de (reeds overleden) oma van Katja. Terwijl ik nog sliep had mamma de koffer en rugzak al uitgepakt en alles opgeruimd in de kast. Ik stond op en begon het appartement te verkennen, beginnend met mijn slaapkamer. Vervolgens kwamen de woonkamer, keuken en badkamer aan de beurt.

We deden het vandaag rustig aan omdat we een gebroken nacht achter de rug hebben. Ik ging me lekker douchen en we aten wat brood met gekookte eitjes, ham en kaas. Luba, de moeder van Katja had gezorgd dat we wat basis dingen te eten en drinken hadden. Ik speelde wat en rond 16:00 uur belden we Zhenya dat hij kwam ons ophalen. We gingen naar het appartement van de ouders van Katja dat op circa 3 kilometer afstand van ons appartement ligt. Iedereen was al in het tijdelijke “base camp” en ze hadden net iets gegeten.


Proosten met het nationale drankje van Rusland, wodka!

Wij kregen ook heerlijke soep en volgens Russchische traditie moesten pappa en mamma eerst een glas wodka drinken voordat ze de soep konden gaan eten. Wodka (водка, vodka) is een kleurloze, heldere sterke drank die vermoedelijk zijn oorsprong vindt in het westen van Rusland of Polen. Wodka wordt gedistilleerd tot maximaal 95% en verdund met water. Het alcoholpercentage ligt dan tussen de 35% en 70% (traditioneel rond de 40%). De drank wordt onder andere gestookt uit gerst, rogge of aardappels en wordt vaak opgeslagen in tanks met houtskool waardoor alle geuren en onzuiverheden worden geabsorbeerd. De meeste wodka bevat uiteindelijk bijna niets anders dan ethanol (alcohol) en water. In Rusland wordt wodka tegelijk genuttigd met voedsel.


Zhenya was meteen mijn grote kameraad.

Ik voelde me al snel thuis in het prachtige appartement van de familie Viatkina en begon te spelen met het speelgoed van Allek en met mijn eigen duplo. Later kreeg ik ook nog bouwblokken om mee te spelen. Samen met Zhenya en Tanya maakte ik mooie bouwwerken waar zelfs Rob, de architect in ons midden, jaloers op was. Luba kookte een heerlijk diner van varkensvlees uit de oven, aardappelen, tomatensla en zelf geteelde en ingemaakte komkommers en tomaten. Vooral de komkommers waren bij mij favoriet. Tussendoor werd er diverse keren getoost en de wodka, het bier en de wijn vloeide rijkelijk. Elke gelegenheid wordt gebruikt om herhaaldelijk te kunnen toosten.


’s Avonds aten we een heerlijke maaltijd.

We hebben geluk dat we bij deze vriendelijk en gastvrije mensen op bezoek mogen komen. We gingen rond 23:00 uur terug naar het appartement en het was nog steeds licht. We zitten nog een stukje noordelijker dan in Moskou en daardoor wordt het ’s ochtends nog vroeger licht en gaat de zon nog later onder. Hierdoor ben ik wel een beetje de kluts kwijt want als ik in mijn bed lig, is het nog steeds licht buiten? Gelukkig was ik zo moe dat ik al snel in dromenland was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *