Burgers’ Zoo

Het is bijna niet te geloven maar we gingen weer naar een dierentuin. Ik vind het helemaal niet erg want ik houd ervan om naar dieren te kijken. We hadden met Roel afgesproken om samen met hem naar Burgers’ Zoo in Arnhem te gaan. We moesten eerst nog 2 uurtjes rijden voordat de pret kon beginnen.


Ik vind naar de dierentuin gaan echt geweldig, zeker met ome Roel en zijn lollies.

In Burgers’ Zoo zijn themagebieden gemaakt waarbij dieren en planten uit hetzelfde gebied bij elkaar te zien zijn. We liepen als eerste door het Burgers’ Bush. Dit is een tropisch regenwoud, een van de rijkste ecosystemen ter wereld. Ieder jaar worden er nog vele nieuwe soorten dieren, insecten en planten gevonden. Hier in Burgers Zoo wordt het regenwoud nagebootst en het is er net zo warm en vochtig als in het echt. We zagen als eerste de capibara’s, grote knaagdieren en later otters die graag wilden gaan zwemmen.

De volgende stop was bij Burgers’ Safari, een Afrikaanse savanne. Vanaf een overdekte wandelbrug konden we op een afstand van ongeveer tweehonderd meter de dieren bewonderen. Er liepen neushoorns, giraffen met hun lange nekken, zebra’s en verschillende antilopen. In aparte gedeelten zaten ook leeuwen en een cheeta. De eersten lagen heerlijk te zonnen en de cheeta was zenuwachtig heen en weer aan het lopen. De volgende dieren waren de chimpansees en gorilla’s. De chimps zaten te ver weg en konden we niet goed zien. De gorilla’s zag ik wel goed en ik heb even met mijn handen op mijn borst geslagen om te laten zien hoe sterk ik wel niet ben.


Frietjes en saté uit een kokosnoot, beestachtig lekker!

Het was alweer lunchtijd en daarom liepen we terug naar het leuke terras bij het Safari restaurant om iets te eten. Ik kreeg frietjes geserveerd in een kokosnoot en lekkere saté. Vanaf het terras hadden we meteen uitzicht over de savanne met de dieren. Wat een mooie plek om te lunchen te zeg! Na het eten liepen we naar de Burgers’ Rimba een pas in het voorjaar van 2008 geopend gebied. Hier zijn dieren te zien uit het Maleisisch tropisch regenwoud. Ik zag de Maleisische beer, slingerende siamangs (soort gibbon, aap) en drie sjieke tijgers die met elkaar aan het spelen waren. Likkend aan een lekkere lolly (chupa chups) die ik van Roel had gekregen, liepen we naar de Burgers’ Desert. De woestijn hier is een steenwoestijn en ik maar denken dat een woestijn altijd maar bestaat uit zand, dat is dus niet zo. Het nagemaakte landschap lijkt op de Noord Amerikaanse woestijnen. Waarschijnlijk zal ik dus iets soortgelijks te zien krijgen tijdens onze vakantie naar de USA. Veel dieren die in de woestijn leven zijn door de warmte meestal ’s nachts actief en daarom zijn veel dieren te zien onder de grond in de grotten. Ik zag o.a. een gilamonster, een schorpioen en een ratelslang.

Tijdens het bezoek aan Burgers’ Mangrove sliep ik maar daar miste ik volgend mamma en Roel niet zo heel veel van, het viel een beetje tegen zeiden ze. Toen ik wakker werd, kreeg ik een chimpansee knuffel die pappa en mamma voor mij hadden gekocht, leuk! Voorlopig noem ik hem gewoon aap maar ik moet toch een leukere naam voor hem gaan verzinnen. We gingen nog even in de zon genieten van een drankje op het Safari terras en daarna verder met de laatste etappe, namelijk Burgers’ Ocean en de orang oetans.


Hier kruip ik de in huid van een schildpad.

In Burgers’ Ocean daalde we af in een lagune en zagen honderden vissen en prachtige koralen. We zagen ook de diepten van de oceaan met natuurlijk diverse haaien en via een tunnel met roggen kwamen we weer bij de uitgang. Het aquarium was kleiner van opzet dan het aquarium in Valencia maar zeker niet minder mooi. Als laatste liepen we langs de orang oetans, ook wel mensapen genoemd. Leuk maar erg actief waren de dieren niet.


Het was weer een heerlijke dag, en ik heb er weer een knuffel bij!

Van Burgers’ zoo reden we door naar Utrecht. We bleven bij Roel slapen zodat we morgen minder lang hoeven te rijden naar opa Leo en oma Margriet. Omdat het al laat was gingen we niet uiteten in het centrum maar gingen we naar de afhaal Surinamer. Het Surinaamse eten, roti, moksi meti en nog iets anders smaakten mij erg goed. Rond 21:30 uur ben ik maar mijn reistentje ingedoken om te gaan slapen.

Johan Burgers is de grondlegger van de Arnhemse dierentuinBurgers’ Zoo. In 1913 stelde hij zijn fazanterie open voor publiek. Tien jaar later verhuisde hij naar een groter terrein in de Gelderse stad, waar hij ook andere dieren ging houden. In 1923 werd dan ook Burgers’ Dierenpark opgericht. Het bijzondere aan het huidige – én het vroegere – Burgers’ Zoo is dat het vrijwel allemaal tralieloze verblijven zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *