Papegaaien centrum

Alweer een saaie rit in de auto want we gingen naar Katja en René in Eindhoven. Op zich natuurlijk gezellig maar autorijden vind ik momenteel niet zo heel erg leuk. Het is toch al snel een uurtje rijden naar Eindhoven. Uit verveling wurm ik mij als een echte Houdini uit mijn autogordels. Tot ergernis van pappa en mamma want het is natuurlijk niet echt veilig als er onverwacht hard geremd moet worden. Bij Katja en René wachtte er een lekker lunch van pasteitjes met kippenragout. Ook kregen we een stukje van de echo te zien met daarop de baby die in Katja’s buik aan het groeien is. Ik herkende het meteen en riep luidkeels, baby, baby en wees naar de buik van Katja!

Helaas moest ik niet veel later opnieuw in de auto want we gingen naar Veldhoven. Hier gingen we een papegaaien opvangcentrum bezoeken. Katja & René betaalden de entree en konden naar binnen, joepie! In het papegaaienpark zitten verschillende soorten exotische vogels maar voornamelijk allerlei soorten papegaaien. De dieren worden via particulieren (mensen die niet meer voor het dier kunnen zorgen) of via douane of justitie (in beslag genomen dieren) bij het centrum gebracht. Het centrum wordt dan hun thuis en de dieren worden hier goed verzorgd. De verschillende vogels zitten in kooien en volières en zijn te zien voor het publiek.

Ik genoot er echt van en rende van de ene kooi naar de andere. Wat een mooie kleuren hebben de vogels. Vooral de grote ara’s, een speciaal soort papegaai, vond ik heel erg mooi. Ze hebben felle kleuren zoals geel met blauw of rood met groen. Net zoals alle andere papegaaien hebben ze een grote kromme snavel. Met die snavel kunnen ze gemakkelijk pitten en noten open breken en ze gebruiken hem ook bij het klimmen. We zagen ook verschillende kaketoes, amazonepapegaaien, roodstaart papegaaien en dwergpapegaaien (agapornis)

Enkele papegaaien die we zagen konden zelfs een beetje praten. Zo zij er eentje de hele tijd “hallo ” en een andere zei continu “lekker” waarschijnlijk omdat hij de nootjes die mensen hem geven erg lekker vindt.
We mochten ook door verschillende volières heenlopen. We liepen door de volière met (gras)parkieten. Hier komen de parkieten gewoon uit je handen eten. De volgende keer moet ik toch bij de kassa een zakje nootjes kopen. In de overdekte Tropi Joy hal kon ik even in de speeltuin spelen en zag ik nog toekans, slangen en een grote dikke spin. Helaas ging het centrum sluiten en moesten we gaan. Volgens mij hebben we meer dan de helft nog niet gezien omdat het zoveel groter was dan we hadden verwacht. We moeten dus nog maar eens een keertje terugkomen. Op de terugweg ben ik in de auto in slaap gevallen en op de bank bij Katja en René sliep ik nog even verder.


We bleven ’s avonds ook nog bij Katja en René eten. Ze hadden een typisch Chinees gerecht gemaakt uit de Scezuan streek. Heerlijk gemarineerd varkensvlees met witte rijst. Hopelijk krijgen pappa en mamma het recept hiervan want dit wil ik nog wel een keertje eten.
Katja en René hadden ons ook nog een nieuwtje te vertellen. René heeft Katja in Antwerpen een aanzoek gedaan om te gaan trouwen. Afhankelijk van de papieren rompslomp zal een datum voor de bruiloft in Nederland worden gepland. Mogelijk dat het ergens in mei of juni gaat worden.
Het werd best laat die avond voor mij want ik had geen zin om te gaan slapen. Pas toen we rond 22:00 uur weg reden, viel ik in de auto in slaap.

Voor de liefhebbers van papegaaien of andere vogels is hetStichting Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien echt een aanrader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *