Dag 8; Oppdal; Oude Vikingen

De ochtend begon goed met de zon die al vroeg in onze kampeerhut naar binnen scheen. We maakten ons klaar om als eerste naar Vang te rijden om daar naar een Vikingbegraafplaats net buiten Oppdal te gaan. Onderweg stopten we bij de Spar supermarkt en kochten we lekkere broodjes. De begraafplaats hadden we al snel gevonden en we parkeerden de auto op de lege parking. Bij een picknickbank aten we in de zon onze broodjes.

Na het ontbijt liepen we door een draaihek en kwamen we op de begraafplaats. Een lange tijd geleden (800 – 1100) leefden de Vikingen in Noorwegen. Het oud Noorse woord Viking betekend piraat. Veel mensen denken dat Vikingen woeste rovers waren maar dat is niet helemaal waar. Vikingen waren ook ontdekkingsreizigers, scheepsbouwers, handelaars en ambachtslieden.

Het land waar de Vikingen woonden was vrij woest en sommige delen zelfs onbewoonbaar. In Noorwegen woonden ze voornamelijk langs de kuststrook en fjorden. Toen de bevolking toenam was er minder voedsel en gingen de Vikingen op zoek naar vruchtbaar land. Hier in Vang zijn nog 758 grafheuvels van de Vikingen te vinden.

Een grafheuvel is een heuvel uit de prehistorie waarin doden hun laatste rustplaats kregen. Over de grafkist, urn of menselijke resten werd aarde gegooid waardoor een heuvel ontstond. Soms werden er meerdere mensen in één grafheuvel begraven. In de graven werden vaak ook attributen gevonden zoals: wapens, potten en sieraden. De ronde graven zijn van de mannen die soms zelfs met hun uitrusting en paard werden begraven, de ovale graven zijn van de vrouwen. Tussen de graven door waren wandelpaden uitgezet waarvan we er eentje volgden. Helaas waren alle informatieborden weggehaald en zagen we alleen maar de heuvels en prachtige natuur. Pappa zag zelfs nog een vos het pad oversteken. Helaas was hij te snel en wij te langzaam om hem nog te kunnen zien. We liepen een tijdje rond en ik hield met de walkie talkie contact met pappa en Keyro die voor ons uit liepen.

We kwamen uiteindelijk weer uit bij de auto en stapten in om een stukje (weg RV 70) in de richting van de Trollheimen, één van de meest gevarieerde bergketens van Noorwegen te rijden. De bergen in het westen hebben spitse bergtoppen en typische rivierdalen. De bergen in het oosten hebben meer ronde vormen. De valleien zijn breder en hebben gletsjers. Een groot deel van Trollheimen is een beschermd natuurreservaat.

Wij sloegen af richting Gjevilvassdalen en kwamen uit bij een tolweg die we na betaling opreden. Het landschap was groen en gevarieerd en deed ons denken aan de Oostenrijkse Alpen. Aan het einde van de tolweg wisten we uiteindelijk een parkeerplekje te bemachtigen bij het Gjevilvatnet. Het grote bergmeer met zandstrand was omringd door berkenbomen en omgeven door de bergen met hier en daar nog een beetje sneeuw op de toppen.

Een prachtige plek waar veel mensen een dagje komen genieten van de zon en (ijs)koude water van het bergmeer. Wij aten eerst onze lunch en trokken daarna onze zwembroek aan. Ik ging voor mamma staan en zei tegen haar” kijk ik heb een sex pack”! Mamma moest lachen en zei dat een strakke en gespierde buik een “six pack” wordt genoemd. Stug bleef ik volhouden dat ik een “sex pack”heb dat vind ik namelijk veel leuker klinken. We speelden de hele middag in de brandende zon in het zand en bouwden prachtige zandkastelen. Ik was al snel gewend aan het koude smeltwater dat uit de berg in het meer stroomt en kon het niet laten om mamma te plagen en haar nat te gooien. Het was een heerlijke relaxte middag en waren helemaal ontspannen toen we terug naar de camping reden.

Eenmaal daar zagen we dat ons vriendje Mathijs van de Fredriksten Camping in het hutje tegenover ons was aangekomen. In de hut naast ons zaten ook Nederlanders en hun zoon van 15 jaar Martijn speelde ook gezellig met ons mee. In de avond zetten Keyro en pappa ons meegebrachte tent op naast de kampeerhut. Zij zouden komende nacht kamperen in de tent. Keyro was een beetje onhandig en sloeg bij het vast slaan van de haringen verschillende keren op zijn vingers, wat een eitje. Ons avondeten bestond vandaag uit spaghetti Carbonara.  Na het eten speelden we lekker buiten terwijl pappa en mamma gezellig met de buren (Jeroen en Monique) kletsten.

Nog controle met foto’s of alles klopt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *