Dag 4; Øyer; Na regen komt zonneschijn…

In onze hytter was al vroeg veel bedrijvigheid. We stonden op, gingen douchen, hadden ontbijt en pakten de laatste spullen in. We hadden een lange rit van zo’n 313 kilometer voor de boeg in de richting van Lillehammer. Uiteindelijk vertrokken we rond de klok van 9:30 uur via de E6 in de richting van Oslo. De maximum snelheid in Noorwegen op de snelweg is 110 kilometer per uur maar veelal mochten we niet harder dan 90 kilometer per uur. Hier zul je goed op moeten letten want om de paar honderd meter staat een flitspaal. Gelukkig heeft pappa een cruisecontrol in de auto die hij instelde op 90 kilometer per uur. Heel erg druk was het over het algemeen niet op de snelweg alleen in de buurt van Oslo kamen er wat meer auto’s op de weg.

Net na Oslo stopten we bij een parkeerplaats om te lunchen. Het begon licht te regenen maar dat weerhield ons er niet van om te picknicken. We vonden een picknickbank en smeerden vrolijk ons brood en aten smakelijk. Na de lunch kregen we onderweg veel last van wegwerkzaamheden en reden we nog langzamer, gemiddeld zo’n 60 kilometer per uur en vaak nog minder. Net voor Lillehammer stopten we bij een parkeerplaats met uitzicht op de skischans “Lysgårdsbakken” die gebruikt werd tijdens de Olympische Spelen. De stad Lillehammer organiseerde de Olympische winterspelen van 1994. De Olympische Spelen is een wereldwijde sportmanifestatie waaraan duizenden atleten in verschillend sporten deelnemen. Er zijn meerdere versies namelijk: de Zomerspelen, de Winterspelen en de Paralympische spelen. Het gebied rondom Lillehammer is een wintersportgebied en bij uitstek geschikt voor o.a. langlaufen en alpine skiën.


Onderweg ontbijten

We reden Lillehammer voorbij om niet veel later bij afslag 86 van de snelweg af te gaan naar het plaatsje Øyer waar camping Pluscamp Rustberg gelegen is. Het was nog even zoeken want vanaf de afslag stond iets meer aangegeven en was het toch nog 4 kilometer rijden. Wij checkten in bij de receptie en kregen huisje nummer 19. We hadden deze camping zelf omgeboekt omdat de camping die in de reis was opgenomen, volgeboekt was. De camping had één ster meer dan de andere campings en was daarom ook wat luxer. We hadden hier zelfs een woon- en slaapkamer. Er was uitgebreid keukengerei aanwezig en een tweepits kookplaat. Om ons heen stonden wat vaste stacaravans en nog een paar huisjes die voornamelijk gehuurd waren door Noren. Het begon even flink te regenen maar wij wilden perse naar buiten. We renden door de regen en gleden over het natte gras. Zo zie je maar dat niet altijd de zon hoeft te schijnen om plezier te hebben.

Nog geen uur later klaarde het op en kwam de zon tevoorschijn. Het werd meteen warm en we wilden direct naar het zwembad. Bij de camping lag een mooi zwembadje met twee glijbanen. Vanaf het zwembad had je een mooi uitzicht over de rivier Gudbrandsdalslågen en het Gudbrandsdal waar de rivier doorheen stroomt. Het avondeten voor vandaag was spaghetti met pesto roomsaus en verse wortels met doperwten. Na het eten konden wij nog een lange tijd buiten spelen. We voetbalden op het grasveld voor ons huisje tot we naar bed moesten.

Het was rond 22:00 uur en nog volledig licht?! Tijdens de Noorse zomer gaat de zon niet onder boven de Poolcirkel. Van mei tot juli is het daar 76 dagen lang licht zonder onderbreking. Ze noemen dit de middernachtzon. Hoe noordelijker en dus dichter bij de poolcirkel je komt des te meer dagen het licht blijft. Hier merken we dat dus goed en zo is de dag dus langer en kunnen we extra genieten van de mooie omgeving en leuke dingen doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *